Hírek

2009.01.23. 03:29

Hetven baba apa nélkül

<b>Körkép </b> - Ma már az élettársi kapcsolat elfogadottá vált, ezért egyre kevesebben tartanak esküvőt. Szombathelyen a gyere-kek harmada születik házasságon kívül, tavaly több, mint 70 kisbabát nyitottan anyakönyveztek.

Varga Nóra

Hazánkban egyre elfogadottabb az élettársi kapcsolat. Évről évre növekszik azoknak a pároknak a száma, amelyek házasság nélkül vállalnak babát. Az elmúlt évben 1577 gyereket anyakönyveztek Szombathelyen. Egyharmaduk nem házastársi kapcso-latban született. Ilyenkor a szülőknek teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tenniük.

Dr. Bognár Judit, a szombathelyi polgármesteri hivatal igazgatási irodájának vezetője elmondta, az apai elismerő nyilatkozatot személyesen kell benyújtani, erre több helyen is lehetőség van: az anyakönyvvezetőnél, a gyámhivatalban, a bíróságon és a közjegyzőnél. A gyámhivatalban és az anyakönyvvezetőnél illetékmentesen rendezhető a gyermek jogi sorsa, csupán a szükséges iratokat kell bemutatni. Az anykönyvvezetőnél ügyfélfogadási időben a szülők időpont-egyeztetés nélkül megjelenhetnek.

A hivatal munkatársa jegyzőkönyvet vesz fel, a procedúrán az anyának és az apának is meg kell jelennie személyesen. A szülőknek érvényes személyi okmányokat kell bemutatniuk, az anyának szakorvos által kiállított papírokkal a terhességét igazolnia kell, valamint a családi állapotáról is nyilatkoznia kell. Ugyanis nem mindegy, hogy hajadon-e vagy elvált-e az anya. Ha elvált, akkor a vélelmezett fogantatási időt meg kell vizsgálni. Előfordul, hogy az előző házasság felbontása és a baba fogantatása között nincsen meg a vélelmezett idő. Ilyenkor hosszadalmas bírósági eljárás következik, amelynek során bizonyítani kell az apa kilétét. A baba születését követően is van lehetőség arra, hogy az édesapa apasági nyilatkozatot tegyen, de a terhesség hat- nyolcadik hetétől a párok már rendezhetik a kicsi jogi sorsát. Bognár Judit kiemelte, hogy a jegyzőkönyv felvétele után már nincsen lehetőség az apasági nyilatkozat visszavonására. A szülők a procedúra során nyilatkoznak arról is, hogy a születendő gyermek az anya vagy az apa családnevét kapja-e majd meg.

Nyitott anyakönyvezés is előfordul a megyeszékhelyen, ez azt jelenti, hogy az anya nem tud vagy nem akar nyilatkozni arról, hogy ki a gyermek édesapja. 2007-ben 47, 2008-ban több, mint 70 ilyen esetet regisztráltak Szombathelyen. Három évig maradhat a csöppség apa nélkül. Ha ezt követően sem nyilatkozik az anya, akkor képzelt apát je-gyeznek be az anyakönyvbe.

Anna és Péter több mint nyolc éve élnek együtt szeretetben, békében, harmóniában. Két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy kisbabát vállalnak. Viszont abban meg-egyeztek, hogy nem házasodnak össze.

- A szüleimmel nehéz volt elfogadtatnom azt, hogy házasság nélkül vállalunk kisgyereket. Néhány hónap harc után aztán megbékéltek a gondolattal - mesélte Anna.

- Úgy gondolom, ma már teljesen elfogadott, hogy élettársi kapcsolatban élő párok vállalnak kisbabát.

- Az én szüleimmel egyáltalán nem volt nehéz elfogadtatni a döntésünket, mindenben támogattak minket. A baráti körünkben annyi kapcsolat ment tönkre házasságkötés után, hogy nem akarunk kockáztatni - tette hozzá Péter. - Azt viszont nem jelentem ki százszázalékos biztonsággal, hogy a közeljövőben nem ajándékozom meg a kedvesemet egy jegygyűrűvel. Aztán ki tudja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!