Hírek

2009.01.30. 03:27

Károkozók ellen

<b>Répcelak </b> - Több pontban is megfogalmazta a város közterület-fel-ügyelője a képviselőknek készített beszámolójában, mire is kell nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben. Például szigorúbb szankciókat kell alkalmazni a szándékos kár-okozókkal szemben.

Simon Erzsébet

Csaknem félszáz esetben írásos figyelmeztetésben részesítette a közterület-fel-ügyelő azokat a répcelakiakat, akik vétettek a közterületi szabályok ellen. Legtöbbször a gyalogjárda forgalmának akadályozása miatt rótta meg az elkövetőket. Dóczi Attila szerint visszatérő probléma, hogy az ingatlantulajdonosok a területükhöz tartozó járda forgalmát akadályozó, az útpadkát behálózó növényzetet nem kellő mértékben vágják le. Nehéz volt megértetni az ingatlantulajdonosokkal, hogy a vízelvezető árkok, a járdák, az útpadkák tisztántartása, gyomtalanítása, hó- és csúszásmentesítése is az ő feladatuk. Aztán a közterületi kaszálási munkák elmaradására is többeknek fel kellett hívnia a figyelmét, s néhány kutya gazdáját is emlékeztetnie kellett arra, hogy ne hagyja szabadon kóborolni az ebét.

Tavaly év elején környezet-, levegő- és talajszennyezés is előfordult. Akadtak, akik a lakótársaik érdekeit figyelmen kívül hagyva avart, hulladékot égettek, állattetemeket helyeztek el árok- és partoldalakban, vagy a megszűnt szeméttelepen. Időnként az is nagy gondot okoz, hogy a közterületen parkoló autóbuszokból szivárog az olaj.

Dóczi Attila nagyon sajnálatosnak tartja, hogy nem csökkent a városban a rongálások száma. Vandálok kitörik a buszváró üvegét, közlekedési táblákat, díszkorlátokat mozdítanak ki a helyükről, s a nagy hulladéktárolókat is előszeretettel döntögetik föl. A közterület-felügyelőnek többször is kellett intézkednie amiatt, mert önkormányzati létesítményeken, buszmegállókban, élő fákon fedezett fel szabálytalanul elhelyezett hirdetést, plakátot. Tavaly nemegyszer kellett figyelmeztetnie a vendéglátó-ipari egységek üzemeltetőit, mert a rendezvények után az ingatlanukhoz kapcsolódó közterület takarítását nem végezték el időben. Azt pozitívumként említi meg a közterület-fel-ügyelő, hogy bár tavaly is előfordult, hogy loptak a városban a közterületre kiültetett virágokból, de jóval kevesebbet, mint az előző évben. Írásos figyelmeztetést kaptak azok az autósok, akik zöldterületen parkolták le a gépkocsijukat. Ilyen szerencsére nem sok esetben történt. A közterület-felügyelő szerint az írásos figyelmeztetések kiadását követően a közterületi szabálytalanságok, problémák túlnyomó része megszűnt, ám az lenne az igazi, ha nem kellene nyúlnia a szankcióknak még az enyhe formájához sem, s ha a közvagyonra is sajátjukként vigyáznának az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!