Hírek

2009.01.23. 03:28

Kis esküvő, vagy nagy banki hitel?

<b>Körkép </b> - Az esküvői szezon májustól szeptemberig tart. Akik ilyenkor kötik össze életüket, próbálnak megfelelni minden külsőségnek. A hagyományok szinte semmit sem változtak.

Varga Nóra

Az esküvői szezon májustól szeptember végéig tart. Azok a párok, amelyek ebben az időszakban házasodnak, próbálnak megfelelni minden külsőségnek. Általában nagy hangsúlyt fektetnek a szervezésre. Egyre több olyan párral találkozni, amely másodszorra köt házasságot. Nagyrészt ők is az ünnepélyes ceremóniát választják. A menyasszonyi ruha, a lakodalom, a vendégsereg, amely átlagosan 50 és 200 fő közötti, szinte minden esetben hozzátartozik a házasságkötéshez. A vallásos párok a polgári esküvő mellett Isten áldását is kérhetik házasságukra. Akik szűk családi körben, két tanú jelenlétében esküsznek meg, az esetek többségében ünnepi műsort sem kérnek, majd a ceremó- nia után egy ebéddel ünnep- lik meg a nagy eseményt. A kis esküvőnek leginkább a pénzhiány az oka. Korábban, 2002-2006 között sokan a kedvezményes banki hitel miatt választották ezt a variációt. (Azóta már élettársak is kaphatnak ilyen kölcsönt.) Az idősebb párok is általában a kisebb esküvő hívei.

Az esküvői szokások, hagyományok az elmúlt évtizedekben szinte semmit nem változtak. Divat manapság a gyertyagyújtás. Az anyakönyvvezetői asztalon két gyertya ég, a pár közösen meggyújtja a harmadik gyertyát. Ez azt szimbolizálja, hogy a boldogító igen kimondása után az életük eggyé vált. A falvakban igen, de a megyeszékhelyen nem jellemző, hogy a felek esküt, fogadalmat tegyenek. Szokás, hogy az ifjú pár szüleit, nagyszüleit virággal köszönti. A pezsgős koccintás is elmaradhatatlan a ceremónia végén.

Szombathelyen tavaly óta van lehetőség külső esküvőre, de éttermekben, szórakozóhelyeken még mindig nem adnak össze párokat. 2008-ban tíz szombathelyi pár választott külső helyszínt, a Ferences-kert és a múzeumfalu a legfelkapottabb. Ha nem a városházán járulnak a fiatalok az anyakönyvvezető elé, akkor gondoskodni kell esőhelyszínről, ahol probléma nélkül lebonyolítható a ceremónia. A vihar, a nyári zápor tönkre tudja tenni az ifjú pár életének legszebb napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!