Hírek

2009.01.09. 03:26

Köhögés és láz

<b>Megyei körkép </b> - Az országban egyelőre nincsen influenzajárvány, ez nagyrészt a kemény mínuszoknak tudható be. A napokban mégis sokan felkeresik a háziorvosukat, a legtöbben légúti fertőzéssel, magas lázzal.

Bajdó Bettina

A megyeszékhelyen a háziorvosi rendelőkben még nem regisztráltak influenza- vírust, de beteg akad bőven.

- Most leginkább felsőlégúti megbetegedésekkel fordulnak hozzám a páciensek - mondja dr. Birosz Béla háziorvos. Decemberben sokan hányásos, hasmenéses panaszok miatt kerestek fel, de ez a megbetegedési hullám is lecsengőben van. Idén, úgy tűnik, többen tartanak az influenzától, tíz százalékkal többen adatták be maguknak a védőoltást.

Dr. Legli Veronika háziorvosnál is jóval többen oltatták be magukat idén az influenzavírus ellen.

- Ma alig voltak a rendelőben - tette hozzá a háziorvos -, de azok, akik felkerestek, leginkább köhögésre panaszkodtak. A mostani megbetegedések nagy része nem jár lázzal, s gyorsan felépülhet belőle az ember. Úgy vélem, hogy ameddig ilyen nagy a hideg, addig biztosan nem kell számítani arra, hogy kitör az influenzajárvány az országban.

A gyerekek között sem sok a beteg - tájékoztatta lapunkat dr. Vincze Magdolna háziorvos. A rendelőben délelőtt 11 óráig mindössze 15 beteg fordult meg.

- Akik jönnek, azok lázzal, vírusos torokgyulladással keresnek meg - tette hozzá a gyermekorvos. - A betegség ebben az esetben rövid lefolyású, például hétfőn járt nálam egy fiatal fiú ezekkel a panaszokkal, s ma délelőtt jelentkezett, hogy sokkal jobban van. A gyermekorvosnál is sokan beadatták az influenza elleni oltást, de a szakember úgy látja, hogy a három év alatti gyermekeknek ritkábban kérik a szérumot. Legtöbbször a krónikus betegségben szenvedőknek (asztmások, cukorbetegek) és három-hat év közötti óvodás gyerekeknek a szülei kérnek a szérumból. Ebben a szezonban többen oltatták be magukat influenza ellen, mint tavaly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!