Hírek

2009.01.31. 03:29

Lassú a helyreállítás

<b>Megyei körkép</b> (pg) - Negyedik napja nem volt áram a megye tíz településén tegnap. Az E.ON nagy erőkkel dolgozik, hogy helyreállítsa a szolgáltatást, közben egyre nő az elégedetlenség. Aki tud, aggregátort bérel vagy vásárol, a nagy gond a fagyasztott hússal van.

Peltzer Géza

Az áramszolgáltató péntek reggeli jelentése szerint Vas megye tíz településén nem volt még vezetékes áramellátás (Bajánsenye, Kercaszomor, Hegyháthodász, Halastó, Hegyhátsál, Gersekarát, Sárfimizdó, Felsőmarác, Őrimagyarósd, Szőce. Az említett falvak egy részében estére sikerült részlegesen helyreállítani a szolgáltatást.) A jelentés megemlíti, hogy Bajánsenyén és Kercaszomoron nagy a lakossági felháborodás, és gondok vannak a szennyvízelvezetéssel is.

Kovács Ferenc közgyűlési elnök, a védelmi bizottság vezetője tegnap délután elmondta, még csütörtök este is szakadtak le vezetékek Szemenyén, Bejcgyertyánosban és Toronyban, de ezeket a szolgáltató hamar helyreállította. A nagy gond, hogy a Gersekarát határában futó nagy teljesítményű vezeték oszlopainak cseréje nem fejeződött be, addig pedig nem lesz teljes körű az áramellátás.

Már körvonalazódik, milyen károkat okozhatott az áramellátás kimaradása. A megyei elnök azt tanácsolja, mindenki, akinek kára származott, ezt azonnal fotózza, dokumentálja és jegyzőkönyvben rögzítse, a helyi jegyzővel pedig láttamoztassa a papírt. Kovács Ferenc szerint a tör-vény jelenleg csak az árvizet ismeri el olyan elemi csapásnak, amely esetén kártalanítás jár a lakosságnak, ezért igencsak kétséges, hogy hibátlan jegyzőköny esetén is kap-e valamit a károsult.

Nagy kincs ma az aggregátor falun. Aki teheti, maga vásárol vagy bérel benzinnel működő áramfejlesztős szerkezetet, aki nem, a falutól vagy az E.ON-tól várja a berendezést. De mivel már nem is a fűtés az elsődleges probléma áramszünet idején, hanem a hűtők, illetve az ebben felhalmozott élelmiszerek, aggregátort mindenképp szereznie kell annak, aki nem tudja a fagyasztott élelmiszert másnál elhelyezni.

Katafa egyik felén van áram, másik felén nincs. Az Ifjúság utcában új építésű családi házak sorakoznak.

- Minden második háznál van aggregátor, ezeket Szombathelyen béreltük napi négyezer forintért - tudom meg Lakics Jánostól. - A lakásban nincs sem kandalló, sem cserépkályha, a központi fűtés csak akkor működik, ha az elektromos árammal működő keringtető szivattyú bekapcsol.

A következő faluban, Hegyhátsálon is az aggregátorra esküsznek, de a falu központjában lapátoló két férfi szerint ez sem biztos megoldás, mert egyikük sógoránál a szivattyút már nem tekeri meg. Világosság mindenesetre van. Halastó központjából egy férfi ballag fel a dombra. Megszólítom. Kondora Lajos elmondja, a faluban negyedik napja nincs villany, a külvilág híreiről is csak a Vas Népén keresztül értesülnek. Hogyan lehet villany nélkül boldogulni? - kérdem a férfit.

- Hát, sehogy. Se tévé, se rádió, csak az újság köt bennünket a külvilággal. Akinek van még kályhája, az nincs bajban, de ahol központi fűtés van, csak az aggregátorban bízhat. Van még egy-két palackkal működő gázkályha is a faluban, amellett melegszenek. A nagy gond azonban a hűtő. Nekem azt ígérték, hogy hoznak egy aggregátort, ami áramot fejlesztene, legalább egyszerre le tudnánk fagyasztani a húst a faluban, hogy ne menjen tönkre. Aki tudta, a városon lakó gyerekeihez vitte el a húst, de nem mindenkinek van ilyen lehetősége.

A halastóiak szinte egész nap telefonálnak, de lassan a mobilokkal is gond lesz, mert nem tudják feltölteni. A férfi azt mondja, a faluban van még néhány tehéntartó, a tejet szerencsére még átveszik tőlük.

- Tegnap délután óta van áramunk - újságolja Járfás László Sárfimizdón. - A fűtéssel nem volt gond, mert kazánunk van. Hogy mit csináltunk teg- nap este? Hát egyet pördültünk az asszonnyal, aztán lefeküdtünk - nevet.

Gersekaráton, a falu egyik végén lévő bolt előtt megtudom, reggel kaptak egy kis áramot , ami arra elég, hogy a százas égő úgy világítson, mint ha huszonöt wattos len-ne. A bolt mélyhűtőinek működéséhez nem elég ennyi, a fagyasztott ételt elhelyezték másutt, a jégkrémet a kukába dobták.

A falu szélén már dolgoznak az E.ON emberei, de úgy tűnik, kell még idő, mire helyreállítják az oszlopokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!