Hírek

2009.01.22. 03:29

Míra biztonságot ad

<b>Szombathely, Sé </b> - A séi központú Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány ötödik éve segíti kutyás terápiával Vas megye fogyatékos gyermekeinek és felnőtteinek fejlesztését.

Tersztyánszky Krisztina

Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ egyik csoportjában a Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány egyik önkéntese tart terápiás foglalkozást. A kutyás feladatokkal a többségükben beszélni is képtelen gyerekeknek a mozgáskoordinációját, figyelmét, szín- és formafelismerő képességét igyekeznek fejleszteni.

- A kutya szerepe minde-nekelőtt a gyerekek motiválása, a feladat iránti érdeklődésük, figyelmük fenntartása - mondja a látottakat magyarázva Schrőterné Vári Anita, a NEKA elnöke, maga is önkéntes kutyavezető. - Van olyan gyerek, aki kutya nélkül nem vesz részt bizonyos feladatokban. Ez a csoport már óvodás kora óta együtt dolgozik a négylábú segítővel, s van köztük, aki kutyával tanult meg járni. A feszített pórázt fogva tette meg az első lépéseket, azzal a jó érzéssel, hogy ő vezeti a kutyát.

A csoportot vezető gyógypedagógus hozzáteszi: a növendékek jobban megértik a feladatot, fegyelmezettebbek, türelmesebbek az állat jelenlétében. Megtanulják, hogy a kutyára vigyázni kell, ezáltal nemcsak az állatok iránt érzett felelősség ébred fel bennük, hanem egymásra is jobban odafigyelnek, segítik a másikat. Az is fontos szempont, hogy a legtöbben beszéddel nem tudnak kommunikálni. A kutyával azonban szavak nélkül, gesztusokkal is kapcsolatba tudnak lépni, odahívni, elküldeni, vagy épp jutalomfalattal megajándékozni.

A foglalkozást nem csak a gyerekek élvezik. A végtelen türelmű Míra - ahogy gazdá-ja elmeséli - már alig várja, hogy testére kerüljön a speciális hám, mert akkor tudja, hogy munka következik. Ilyenkor az egyébként virgonc állat magatartása azonnal megváltozik, s minden figyelmével a gazdi utasításait várja. A hámnak csak az egyik funkciója az, hogy a kutyának a munkaszituációt jelezze. A rajta levő fogantyúk, tépőzárak, zsebek a feladatok során fontos szerepet töltenek be. Például a megfelelő színű és formájú kártyák egyikét a pedagógus, másikát a kutya zsebébe kell csúsztatni.

- A kutyák számára hatalmas szellemi erőpróba egy-egy ilyen foglalkozás - folytatja a magyarázatot Vári Anita, civilben pedagógus. - Hetente mindössze három órát lehet őket dolgoztatni, nagyon elfáradnak, és az új feladatok megtanulására is időt kell szánni. Pillanatnyilag öt aktív dolgozó kutyánk van, egy pedig most áll felkészítés alatt. Mírán kívül segítőnk három labrador, valamint egy nagy testű leonbergi, mely nagy termetével fizikai támaszt jelent a gyerekeknek, valamint egy cavalier king charles spaniel, amely kisebb termetű, bájos állat. Mindig igyekszünk az adott csoport igényeit és a kutya tulajdon-ságait úgy összeegyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen.

A terápiás kiképzésre alkalmas kutyák kiválasztása nagyon nagy körültekintést igényel. Szinte hihetetlen, de a leendő négylábú munkatárs önállóságát, ingerküszöbét, élelemmel való motiválhatóságát már 36 órás kölyökkorában vizsgálják. A célirányos nevelés nyolchetes korban kezdődik, a kutya és gazdája legkorábban egyéves korában mehet vizsgára. A vezetők a Magyar Terápiás és Segítő-kutyás Szövetségnél szerzik meg az akkreditált képzést.

Az akadálypálya variálható elemeit, a színes, hangot adó és egyéb segédeszközöket is többnyire az önkéntesek készítik, saját tapasztalataik és a szakemberek javaslatai alapján. A szakterület még mindig gyerekcipőben jár, szakirodalma sincs. Az alapítvány négy önkéntessel - azaz fizetség nélküli segítővel - dolgozik, a kutyák iránti vonzalomból, illetve a fogyatékosoktól kapott szeretetért cserébe. Az alapítvány pályázatokból próbálja előteremteni legalább a fenntartás költségeit, legfőbb szponzoruk két éve az Új Európa Alapítvány. Lehetőségeik szerint a szombathelyi és a megyei önkormányzat is támogatja működésüket. Most talán sikerül egy kicsit előbbre lépni: egy a szociális minisztérium által összehívott szakértői munkacsoport kidolgozta a segítőkutyák működését szabályozó kormányrendeletet, mely, ha elfogadják, keretet ad a tevékenységnek, s talán elősegíti valamiféle támogatási konstrukció megszületését is.

- Ezt most már kivárjuk, hiszen nem húzhatjuk le a rolót, a megkezdett terápiát folytatni kell - mondja derűlátóan az alapítvány elnö-ke. Azt is elárulja, hogy elhivatott társaival együtt az az álmuk, hogy egy nagy központot hozzanak létre, ahol a felelős állattartásra tanítják az embereket - nem csak a sérülteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!