Hírek

2009.01.17. 03:29

Szegényeken segítenek

<b>Szombathely </b> - Három Vas megyei fiatalembert, Németh Imre versenyzőt, Lengyel Krisztián navigátort, Kiss Róbert Tamás szponzort a Savaria Motorsport Team tagjait rokonok, barátok, ismerősök búcsúztatták tegnap a városháza előtti téren. Ma startvonalra állnak a Budapest-Bamako ralin.

Varga Nóra

Füzetek, tollak, ceruzák, ruhaneműk, kötszerek és gyógyszerek mindenképpen lesznek abban a jótékonysági csomagban, amelyet a vasiak visznek Afrikába. Ezenkívül számos más, az életben maradáshoz szükséges felszerelést is magukkal kell vinniük, mint ivóvíz, víztisztító, gyógyszerek, kötszerek és élelmiszer. De autóalkatrészek is lesznek náluk, ha szükséges, meg tudják szerelni járművüket. A vasi indulóknak ez nem jelent gondot, Imre és Krisztián egyaránt rendelkezik autószerelői múlttal.

A Budapest-Bamako rali az elmúlt évek során a legizgalmasabb nemzetközi karitatív sporteseménnyé vált. A kéthetes verseny ma Budapestről indul. A versenyzők közel kilencezer kilométert tesznek meg, s autópályákon, földutakon, aranysárga dűnéken és szavannai szekérutakon keresztül jutnak el Afrika mélyébe. A két kontinensen, nyolc országon és számos városon át vezető út Budapesttől Mali fővárosáig, Bamakóig nemcsak hosszú, hanem veszélyes is. A versenyzőkre kemény harc vár az elemek, a technika és az idő ellen. Az út során a sajátos terepviszonyokkal, a nagyon szélsőséges afrikai időjárással, valamint a saját fizikai korlátaikkal is meg kell küzdeniük a pilótáknak.

A kezdetekről: 2008 februárjában két rutinos terepralis, Németh Imre és Lengyel Krisztián úgy döntött, hogy a 2009-es jótékonysági ralin részt vesz, tavaly év végén csatlakozott hozzájuk Kiss Róbert Tamás szponzor is. Megalapították a Savaria Motorsport Team sportegyesületet, és Vas megyéből egyedüliként megszerezték a ralin való indulási jogot verseny kategóriában. Elsősorban azért neveztek a megmérettetésre, hogy segítsenek a szegény afrikai embereken, másodsorban pedig egy jó kalandnak és kihívásnak tekintik a nagy afrikai futamot. Úgy gondolják, hogy a sziklás terep fogja legjobban megviselni az autójukat. A homokos szakaszra lapáttal, homokvassal készülnek, ha elakadnak, ki tudják ásni a járművet a homokból. A közel egy hónapos távollét alatt mindhármójuknak a család fog a legjobban hiányozni, telefonon és e-mailban fogják tartani a kapcsolatot egymással.

A verseny történetéről: a Budapest-Bamako rali egyszerre verseny és jótékonysági túra. A futam megálmodója Szabó Gál András üzletember. Az első futam 2005-ben 42 lelkes csapattal hagyta el a rajtvonalat, a második egy évvel később már 104 csapattal indult. Most egy hónap alatt betelt a kétszáz fős keret, számos külföldi pilóta is leadta a nevezését.

A Budapest-Bamako rali egyszerre jótékonysági túra, kaland, kihívás és verseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!