Hírek

2009.01.09. 03:29

Szűkös időkben, kevesebben

<b>Szombathely </b> - A közös fenntartású Berzsenyi könyvtár 21 millió forinttal kevesebbet kap 2009-ben a megye tervezete szerint. Ha ezt a város is elfogadja, kevesebb munkatárssal, rövidített nyitvatartási idővel dolgozhatnak tovább.

Merklin Tímea

A könyvtárosok egyelőre várják az olvasók véleményeit; szerdától kérdőíveken rögzítik a hozzászólásokat: mit tartanának elképzelhetőbbnek, a nyitvatartási idő rövidítését vagy egy szünnap beiktatását. Eddig úgy látszik - meglepő módon -, hogy az olvasók inkább a pihenőnap felé hajlanak, a vezetés munkaszervezési okok miatt inkább a nyitvatartási idő rövidítése felé.

A könyvtár elvileg elmehetne a bevételek növelésének irányába is, gyakorlatilag azonban úgy érzik: már tavaly a felső határhoz érkeztek. A beiratkozási, késedelmi díjakat nem emelik, mert az a látogatószám visszaeséséhez vezetne.

Pallósiné dr. Toldi Márta, a könyvtár igzgatója elmondta: a költségvetési megszorítások négy éve érintik a Berzsenyi könyvtárat és fiókkönyvtárait. Eddig a megvonás terheit a belső könyv- tár-technológiára terhelték, vagyis határidőket eltolva, lassabban oldottak meg feladatokat a könyvtárhasználók által nem látható háttérmunkáikban. Ez kifelé , a kiszolgálásban nem tűnhetett fel, mert a pultoknál ugyanannyi ember dolgozott, tartották az ellátás színvonalát, így az olvasók nem érzékelték az elvonások hatásait. A létszámstop tavaly azt jelentette, hogy a kimenő nyugdíjasok helyére nem vehettek fel új munkatársakat, de elküldeni még senkit nem kellett. Ez most éri utol a könyvtárat, méghozzá a korábban szóba sem jöhető nyitvatartási idő csökkentésével együtt. Ez az emberi szempontokon túl szakmailag is rendkívül kényes kérdés.

- Az senkinek nem lehet szándéka, hogy egy igényelt magas színvonalú szolgáltatást visszafogjon, de erre kényszerülünk. Tavaly 241 ezer látogatónk volt. A karácsonyi hétvégén négy napig zárva voltunk, utána hétfőn, 29-én, elárasztottak bennünket az olvasók, a kollégák alig győztek a forgalommal megbirkózni. 1470 látogató jött azon a napon, több mint 3000 kötetet kölcsönöztünk. 14 órától 20 óráig voltunk nyitva, az olvasók hosszú sorokban, türelmesen álltak sorba a pultoknál. Most vizsgaidőszak van, megintcsak csúcsforgalom, ezért február 1-jéig biztosan nem változtatunk a nyitva tartás rendjén - mondta az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!