Hírek

2009.01.28. 06:28

Tizenötmilliót táncoltak össze

<b>Megyei körkép</b> - A megyében tavaly 200 vagyonosodási vizsgálat során 455 millió forint adókülönbözetet tárt fel az APEH. Lakossági bejelentések kapcsán is indultak vizsgálatok.

Nagy Ildikó

Kétszáz vagyonosodási vizsgálatot fejezett be az adóhivatal tavaly Vas megyében. Az esetek 60 százalékában tudták bizonyítani az eltitkolt jövedelmet, így összesen 455 millió forintnyi adókülönbözetet tártak fel - tudtuk meg Lendvai Ilonától, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának főosztályvezető-helyettesétől.

Az adóhiány-megállapítással záruló vizsgálatok kétötöde általában már első fokon jogerőre emelkedik, a többi esetben jogorvoslattal élnek az adózók. A vagyonosodási vizsgálatok kapcsán 2007-ben és 2008-ban ötven vasi adózó fordult bírósághoz, a perek többségéből azonban az APEH került ki győztesen.

A tavalyi év második felétől az APEH budapesti központjában választják ki a vagyonosodás szempontjából vizsgálandó adózókat, egy kockázatelemző számítógépes program segítségével. Ami a kiválasztás szempontjait illeti, az esetek majdnem felénél a bevallási adatokból merít a program, de a tartó- san veszteséges vállalkozások tulajdonosai is könnyen reflektorfénybe kerülhetnek. 

Ugyanígy árulkodó jel a nagy összegű tagi kölcsönállomány, vagy - ez főleg az illetékhivatal APEH-ba történő integrálódása óta igaz - a jelentős ingatlan- vagy ingó tulajdon. És persze van még a jó magyar szokás: a lakossági bejelentés. (Tavaly a vizsgálatok 11,5 százaléka ezek alapján indult.) Lendvai Ilona azt mondja, a többnyire névtelen bejelentések zöme mögött személyes bosszú áll: válófélben lévő vagy nemrégiben elvált személyek jelentik fel egykori párjukat, de sok esetben a szomszédoknak, ismerősöknek szúr szemet a szerintük könnyen jött jólét.

Néhány éve vicckönyvet lehetett volna szerkeszteni az adózók védekezési technikáiból - volt, aki azt mondta, egy lovaglócsizmában talált több millió forintot -, ám manapság, úgy tűnik, már nem olyan élénk a fantáziájuk. Az örökzöld magyarázatok közé tartozik a menyasszonytánc - Vas megyében volt olyan személy, aki állítólag 15 millió forintot táncolt össze-, a szerencsejáték-nyeremény, illetve a magyar vagy külföldi magánszemélytől kapott kölcsön. Ez utóbbi már csak azért sem okos magyarázat, mert ilyenkor a kölcsönt adó személyt is automatikusan vizsgálja az APEH. Ha külföldi az illető, akkor is, igaz, ebben az esetben a külföldi adóhatósággal is fel kell vennie a kapcsolatot. Ez az egyik oka annak, hogy a vagyonosodási vizsgálat a legidőigényesebb ellenőrzés. Az időhúzásban az adózók élen járnak: a vizsgálat elején betegségre hivatkozva új időpontot kérnek, aztán az iratok rendezésével, majd a nyilatkozattétel megtagadásával próbálnak időt nyerni. Feltehetően tanácsra, hiszen a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyek többsége felkészült, mondhatni szakosodott adóügyi szakemberrel, ügyvéddel felvértezve indul neki a nagy meccsnek .

Az ombudsman egyébként - alkotmányossági aggályok miatt - nemrégiben kérte a vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztését, ám az APEH - egyebek között épp alkotmánybírósági álláspontra hivatkozva - rendezettnek tartja az eljárás jogszabályi hátterét, így az országos sajtóhírekkel ellentétben folytatja a vizsgálatokat. Az elmúlt két évben 20 ezer vagyonosodási vizsgálat során több mint 70 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel az APEH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!