Hírek

2009.01.13. 03:29

Túl szennyezett a levegő

<b>Szombathely </b> - Nemcsak a fővárosban, hanem a vasi megyeszékhelyen is megemelkedett a levegő porszintje. Intézkedésekre azonban egyelőre nincs szükség.

Bajdó Bettina

Szombathelyre vonatkozóan nincsenek pontos adatok, ugyanis nem mérik folyamatosan a levegő szennyezettségét - tudtuk meg Bencsics Attilától, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Fel-ügyelőség levegő- és zajvédelmi osztályának vezetőjétől. Hozzátette: az elmondható, hogy Szombathelyen is ugyanaz a helyzet, mint az ország más pontjain, vagyis szennyezett a levegő. A hi-deg idő, a napsugárzás és a függőleges légmozgás hiá-nya befolyásolja a légszennyezettség szintjét. Ilyenkor a szennyezőanyagok feldúsulnak, s ehhez hozzájön még a járművek, gyárak káros-anyag-kibocsátása, s megugranak a mérési mutatók. Az osztályvezető hangsúlyozta, legutoljára tavaly novemberben mérték a levegő összeté-telét, ezek az adatok azonban még nem állnak a rendelkezésükre. A tavaly októberi méréseknél a levegő porszennyezettsége egyszer haladta meg a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási, s két esetben a 75 mikrogrammos mérési küszöböt. Bencsics Attila elmondta még, hogy a vasi megyeszékhelyen két helyen mérnek, az egyik műszer a város legforgalmasabb pontján, a felügyelőségen van, a másik a Bolyai iskola udvarán. Az országban összesen 55 olyan pont van, ahol folyamatosan elemzik a levegő összetételét, a többi helyen csak becsült értékeket tudnak mondani.

A levegő szennyezettsége egészségünkre is káros hatással lehet - jelentette ki dr. Legli Veronika háziorvos. A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Különösen veszélyes lehet a légúti és keringési betegségben szenvedőkre, a csecsemőkre, gyermekekre és időskorúakra, az aktív és passzív dohányosokra nézve, akiknek ilyenkor célszerű elkerülni- ük a nagy forgalmú útszakaszokat.

Tegnap már valamelyest csökkent a légszennyezettség, s a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán érkezik egy front, amely változást hozhat az ország levegő-összetételében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!