Hírek

2009.01.14. 03:28

Újra biztonságban

<b>Novákfalva </b>- Jó levegő, csend, nyugalom: erre van most szüksége a Berg családnak. A Gázai övezetből kimenekített magyar család a velemi üdülőfaluban próbálja elfelejteni a borzalmakat.Budapesten minden ajtót megkopogtatok, mondja Berg József, a családfő.

Nagy Ildikó

- Nem akarok meghalni- mondta a bombázásoktól összerezzenő négy éves Ádám az édesanyjának alig több mint egy héttel ezelőtt, a család Gázai övezet déli részén található, Khan Yunes városban lévő otthonában. Bergék addigra már eldöntötték: kérik a kimenekítésüket. A kalandos hazatérésről Novákfalván, az üdülőfalu egyik házában beszélgetünk Józseffel, a 44 éves családfővel és Évával, a 41 esztendős feleséggel. Unokájuk, a kéthónapos Nóra az édesek álmát alussza a babakocsiban, a nagyok - a 20 esztendős Gália, a férje, Ahmed, nagyobbik lányuk, a másfél éves Sára, valamint a 19 esztendős Ibrahim, a 11 éves Mohamed és Ádám az uszodában vannak. (A Berg házaspár 22 éves Fatima lánya Svédországban él a családjával.)

József üdítővel kínál, kiválóan beszél magyarul. A palesztín férfi Budapesten végezte az egyetemet, gyógyszerésznek tanult. 1987-ben, az egyetemi menzán pillantották meg egymást Évával, szerelem volt első látásra. Közös életüket egy fővárosi lakásban kezdték: József a Boráros téri patikában dolgozott, Éva a sorban érkező gyermekeket nevelte. Gyűjtögettek, mert volt egy nagy álmuk: egy családi ház és egy patika József hazájában. Szerették volna, ha a gyermekeik édesapjuk kultúráját és családját is megismerik. 2000-ben kezdtek új életet Khan Yunes-i otthonukban. Gyakran jártak haza, tavaly is voltak Magyarországon. Maradtak is volna, ám Gália - aki egyébként 1989-ben az év első újszülöttje, azaz ÁB-bébi lett - második gyermekét várta a gázai övezetben, és a család mellette akart lenni.

A kinti életük tavaly szeptemberben kezdett ellehetetlenülni: az embargó miatt nem lehetett palackos gázt, benzint, élelmiszert kapni, és áram is csak éjszakánként volt. Már akkor eldöntötték: az idén nyáron végleg visszatérnek Magyarországra. Aztán az egyre több civil áldozatokat követelő harcok, a szűnni nem akaró bombázások átírták a forgatókönyvet, és amikor tavaly december 29-én a házukhoz közeli laktanyát bombázták, a Tel-Aviv-i nagykövetség segítségét kérték. Az evakuálás nem volt egyszerű: a kis Nórának és Ahmednek nem volt útlevele. A Tel-Aviv-i magyar nagykövetség segítségével sikerült papírokat szerezni, ám az eredetileg eltervezett, Jordánián keresztüli menekülés lehetősége meghiúsult, és csak az egyiptomi egérút maradt. Az sem volt egyszerű: Józsefet múlt szerdán délben hívták telefonon, hogy három óráig érjenek az egyiptomi határhoz. Tíz kilométer volt a távolság, a taxis a szokásos ár négyszeresét kérte a korántsem veszélytelen fuvarért. Ráadásul indulás előtt Sára leesett a lépcsőről, és enyhe agyrázkódást kapott.

Négy bőröndnyi ruhával indult el a kilenctagú család, a szerda éjszakát a kairói nagykövetségen töltötték. Pénteken érkeztek meg Budapestre, onnan Novákfalvára jöttek. Marosi Antal újságíró, haditudósító Bergéket és Novák Tamást is régóta ismeri, az ő közbenjárásával került Velembe a család, ahol szombatig a vállalkozó vendégszeretetét élvezik. Pihennek, sétálnak, úsznak, örülnek a hónak, és próbálják elfelejteni a borzalmakat. Aztán visszatérnek Budapestre, a még meglévő, 2,5 szobás lakásukba. József munkát keres, és reméli, Gáliáéknak is tudnak egy lakást keríteni.

-Minden ajtót megkopogtatok- mondja bizakodva, és átöleli az övéit.

A tavaly december 27-én kezdődött légicsapás-sorozatok után Izrael ez év január 3-án este indította el a szárazföldi hadműveletet a Hamász palesztin iszlamista szervezet által kormányzott Gázai övezet ellen. A civil áldozatok száma meghaladja a kilencszázat, és több mint háromezer sebesültről szólnak a hírek. A halottak egyharmada gyermek és fiatal. Izraeli oldalalon hatan veszítették életüket a Hamász rakétatámadásaiban. Izrael azzal indokolja a hadműveleteket, hogy így akar véget vetni annak, hogy a palesztin militáns szervezet rakétákkal lője területét. Ezek a rakéták elvétve szednek áldozatokat, de Izrael szerint a militánsok szándéka az, hogy civileket öljenek meg. Az izraeli offenzíva célja a Hamász-rendszer megbuktatása a Gázai övezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!