Hírek

2009.02.13. 03:27

Az otthont hozta el

<b>Répcelak </b> - Erdélyi származású képzőművész mutatkozik be ezekben a hetekben a Répce Galérián. Csizmadia Attilát főként grafikusként ismerik hazánkban.

Simon Erzsébet

Fa- és linómetszetek borítják a Nyitott Tér Kulturális Egyesület Répce Galériájának falait az elkövetkezendő hetekben. A műveivel bemutatkozó művész ezúttal Csizmadia Attila, aki 1976-ban települt át Magyarországra; itt a nagyközönség grafikusként ismerte meg. Az 1933-ban Marosvásárhelyen született alkotó ugyanott végezte tanulmányait, képzőművészeti oktatásban szintén ott részesült. Szobrászatot négy esztendeig tanult az akkori Népi Képzőművészeti Iskolában. Csorvássy István, Izsák Márton, Olariu György jeles művészek tanítványa volt, fafaragást Buksa Mózestól, katonatársától, barátjától tanult. Szobrászként dolgozott, alkotásait kiállításokon mutatta be. 1958-ban a Bukaresti Országos Tárlaton első helyezést ért el egy kisméretű, bikát ábrázoló fa szobrával.

A 1960-as évek végén Gy. Szabó Béla világhírű fametszőművész biztatására kezdte elsajátítani a fametszés technikáját. A szobrászatot csak mellékesen művelte. Tagja lett a Népművészeti Stúdiónak is, ahol fafaragó szakkörvezetői jogosítványt szerzett. Grafikáival pályázatokat és díjakat nyert, legutóbb 2000-ben a nyíregyházi polgármesteri hivatal által meghirdetett Millennium 2000 pályázaton a Nyíregyháza 1808 grafikájával. 1994-ben Balázs Ferenc-díjjal ismerték el tevékenységét. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület képzőművészeti tagozatának.

2005 januárjában Nyíregyházáról Szombathelyre költözött, hogy a fia és annak családja közelében lehessen. Vas megyében jelenleg egyedül csak ő foglalkozik a fametszés művészetével. Ám elegendő faanyag hiányában kénytelen linóba (linóleum) is metszeni, de ha választhat, természetesen a természetes anyagot részesíti előnyben. Realista stílusban dolgozik, a témáit inkább a régi házak, a műemlék épületek, a múlt megörökítéséből meríti, de szereti a szép táj megmetszését is.

Munkáimmal az otthont hoztam el, hogy itthon lehessek - vallja Csizmadia Attila.

A mai világban egyre jobban felértékelődnek a helyi kulturális értékek. Őszintén bízom abban, hogy ennek így kell lennie, mert különben megszűnünk létezni. Amikor zenét hallgatunk, olvasunk, színházba megyünk, akkor a lélek szárnyal, szárnyalni akar a mindennapok szürkesége felett. Ünnepet akar. Csizmadia Attila kiállításának képei is ünnepet varázsolnak a lelkünkbe - egyebek mellett e gondolatokkal ajánlotta a tárlatot a közönség figyelmébe a szerda esti megnyitón Lakatos József festőművész.

Csizmadia Attila a honlapján a fametszés művészetéről is ír: Maga a fametszés Kínából, Japánból terjedt el. Az első ismert metszett képet, amely Krisztus után 868-ból származik, Stein Aurél magyar utazó találta a tunhuanghi Ezer Buddha templomban. A középkorban a szegények bibliáját nyomtatták fadúcokról. A reneszánsz korban Dürer és Holbein emelte magas művészetté, de a metszés fáradságos munkáját az ő rajzaik alapján fametszők végezték. Használták könyvillusztrációra, festmények, rajzok reprodukálására, a 20. században önálló művészi műfajként éledt újra. A magyar művészek közül Derkovits Gyula, az erdélyi Buday György, Zsögödi Nagy Imre, a kolozsvári Gy. Szabó Béla voltak rendkívül jeles képviselői, művelői e precíz munkát igénylő műfajnak.

A fa- és linómetszeteket a sokszorosító grafikák csoportjában tartják nyilván. Az alkotó a kívánt ábrázolás tükörképét rajzolja fel a simára csiszolt falapra, vagy a linóleumra. Ebből készül el az úgynevezett nyomódúc. A dúc megmunkálása vésőkkel és késekkel történik. A nyomat elkészítése után, ami a grafikán fehérként jelenik meg, azok a részek voltak kimélyítve a dúcból. A hengerrel felhordott nyomdafesték a kimélyített részekbe nem jut be, így képződnek a fehér részek, vonalak. A fekete szín a lecsiszolt sima felületre felhordott festék átnyomásával érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!