Hírek

2009.02.23. 03:29

Gencsi falugyűlés: vitában a képviselőtestülettel

<b>Gencsapáti </b> - Indulatok és magyarázatok pró és kontra, a pénteki fórumon. A lakosság elégedetlen az utakkal, sokallja az adóemelést, a képviselő-testület pénz nélkül pedig tehetetlen.

Garai Antal 'Atom'

Mint arról lapunk már beszámolt, több száz lakos nem ért egyet Gencsapátiban a kommunális adó jelentős emelésével, s ezt egy petíció aláírásával is jelezték. 

Murányi Attila
nyugdíjas gencsi lakos a kommunális adó 60-80 százalékos emelkedése miatt indította el a petíciót, amit több mint 300 fő írt alá. Emellett Murányi Attila 37 kérdést fogalmazott meg, amelyeket a pénteki falugyűlésen kívánt feltenni a falu vezetőségének.

A pénteki falugyűlést Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere nyitotta meg, beszédében részletesen beszámolt a község költségvetéséről, a megnyert pályázatokról és a folyamatban lévőkről is. Külön kitért az iparterület és a sziget útjainak kérdéskörére is, mint ahogy az eldugult vagy éppen hiányzó árkok okozta pincebeázásokról is szót ejtett. Még mielőtt átadta volna a szót a fórum résztvevőinek, Murányi Attilához szólt a pulpitusról: Az írásban hozzánk eljuttatott kérdéseire levélben fogunk válaszolni az elkövetkező napokban. A polgármester ezzel arra a 37 kérdésre utalt, amelyet a nyugdíjas férfi megfogalmazott. Dr. Hosszú Károly, a település jegyzője is közölte ezt Murányival, amikor felszólalt az aláírásgyűjtő nyugdíjas. Ezek után a gencs- apáti férfi már nem tette fel kérdéseit. Azok egy részét másképp fogalmazva feltették a falugyűlés résztvevői.

A lakosság által legjobban vitatott három kérdés a kommunális adó emelésének miértje, a csapadékelvezetés megoldása és az utak karbantartása volt. Az adó emelését a testület törvényszerűnek tartja, a lakosok etikátlannak. Az ügyben nem tudtak közös nevezőre jutni, ezért a képviselő-testület pár napon belül megtárgyalja, hogy miképp lehetne visszaállítani annak mértékét a tavalyi szintre. Az árkok karbantartása megosztotta a véleményeket, volt aki szerint a ház tulajdonosának kötelessége rendben tartani saját portáját és az árkát is, de volt, aki korára hivatkozva közölte, hogy ezt nem tudja megtenni, 75 évesen nem tud az árokba lemászni, hogy megpucolja azt. A polgármester erre azt felelte, hogy az önkormányzatnak külön embert kellene foglalkoztatni a munkára, amit jelenleg nem tud vállalni.

A mellékutcák állapotának javítására és a csapadékvíz elvezetésének problémáira sem született megoldás, azt megtudtuk, hogy tervek vannak, viszont azokhoz elsősorban pénz és türelem szükséges.Nem találták a közös nevezőt, ezért a képviselők megoldást keresnek az adócsökkentésre

Dr. Hosszú Károly, a falu jegyzője a lakossági fórum vége felé felment a pulpitusra, és megkérte a falugyűlésen összegyűlt embereket, hogy a kommunális adó emelését se rajta, se a munkatársán ne kérjék számon. Többen telefonáltak, hogy a jegyző szüntesse meg az adót, s vonja vissza annak emelését. Az őket ért rágalmak és indulatos telefonhívások nem változtatnak a helyzeten, mondta, mert az ügyben a képviselő-tesület az illetékes. Hozzátette, nincs értelme a fórumon olyan kijelentéseket tenni, amiket nem lehet vállalni. A közszolgáltatás biztosítását az ország csődközeli helyzetében nem lehet azzal megoldani, hogy: Mindenki mondjon le! Vagy hogy a képviselők ne kapjanak fizetést. A jegyző beszédét a lakosok megtapsolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!