Hírek

2009.02.23. 03:27

Harc a nyugalomért: a lakók szeretnék, ha rendbetennék az udvart

<b>Szombathely </b> - Össze-vissza parkoló autók, latyakos út, beázott földszinti lakások, háborgó lakók. A Széll Kálmán utca 51-es számú tömb udvarának átépítése már tervezés alatt van.

Farkas Eszter

Évek óta folyik a harc a Széll Kálmán utca 51-es lakóház udvarának ügyében. Az udvar három utca lakóházainak belső területét (Széll Kálmán utca, Éhen Gyula tér és Nádasdy Ferenc utca) foglalja magában. A lakók már régóta panaszkodnak, hogy idegen autók járnak az udvarrészbe, ami egyébként közterületnek számít. Ezenkívül még számos más probléma is felmerült a közterületet illetően. Amellett, hogy az autók össze-vissza parkolnak, rossz az út is. Nagyon keskeny, és ha esik az eső vagy a hó, lehetetlen a közlekedés gyalogosan. Tetézi a bajokat, hogy az udvar közepén található lakóházak földszinti lakásai rendszeresen beáznak, mivel a csapadékvíz-elvezetés nem megoldott.

Több lakó is panaszkodott, hogy éjszakánként idegenek járkálnak az udvaron. Zajonganak és tivornyáznak. Lapunk SMS-rovatába több üzenet is érkezett a problémával kapcsolatban. A lakók érthető módon fel vannak háborodva. A helyzet már évek óta megoldásra vár, és most úgy látszik, némi előrelépés lehet az ügyben. A háborgó SMS-ekre ugyanis válasz érkezett. Horváth Csaba, a 9. választókerület képviselője az alábbi üzenettel reagált a lakók panaszaira: Megkeresésemtől kezdve folyamatosan szorgalmazom az udvar rendbetételét. A 2008. évi képviselői keretemből felajánlott ötszáznegyvenezer forintból készül az udvar rendezési terve. A megvalósításhoz jóváhagyott tervre, építési engedélyre és a város költségvetéséből biztosított fedezetre van szükség.

Horváth Csaba lapunknak elmondta: Már évekkel ezelőtt szó volt az udvar átépítéséről. Készült is egy terv, de a lakók nem akarták, hogy a megvalósítás következtében a zöld terület kisebb legyen. Az idei képviselői keretből azonban fel tudtam ajánlani ötszáznegyvenezer forintot. A tervek átdolgozása folyamatban van, és remélhetőleg hamarosan el is készül.

Megkerestünk néhány lakót is az üggyel kapcsolatban. Toplak István még csak néhány hónapja költözött az udvar egyik lakóházába. Azt észrevettem, hogy gyakran bejárkálnak idegen autók, és nehezen találunk parkolóhelyet. A bevezető út elég keskeny, és rossz állapotban van. Remélem, hamarosan megvalósul az udvar átépítése.

Horváth Ildikó már nem látja ilyen derűsen a helyzetet. Rengeteg bosszúságot okoz neki az udvar rendezetlensége. Földszinti lakásába gyakran befolyik a csapadékvíz. Erkélye alatt padok vannak, ahol gyakran ücsörögnek idegenek, és esténként zajonganak. A padokon gyakran alszanak hajlék-talanok is.

Szinte mindenki egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás a kapubejáró lezárása lenne. Ez azonban azért megvalósíthatatlan, mert az udvar közterület. Egy dolog azonban egészen biztos: az átépítést tervezik, és a lakók remélik, hogy hamarosan rendeződik a Széll Kálmán utcai udvar sorsa.

A lakók panaszkodnak, hogy idegen autók járnak a közterületi udvarrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!