Hírek

2009.02.20. 03:27

Made in Burgenland

<b>Szentgotthárd </b> Több mint két éve folyik a küzdelem a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető ellen. A városban és a térségben élők közül sokan felemelték hangjukat az egészséges környezet megmaradásáért.

Szenkovits Péter

Íme a frappáns - és tanulságos - írás, teljes terjedelmében (eddig mindössze néhány mondat jelent meg belőle):

A burgenlandi összefonódások és érdekek miatt várható volt, hogy a burgenlandi beruházónak a burgenlandi szakértők által véleményezett hatástanulmányt a burgenlandi tartományfőnök támogató nyilatkozatai után a burgenlandi hatóság engedélyezni fogja. Éppen ezért az ellenzők többször fordultak Ausztria országos szerveihez, politikusaihoz segítségért, befolyásuk latba vetéséért. Ausztriának van kancellárja, külügyminisztere, környezetvédelmi minisztériuma - élén a miniszterrel -, magyarországi nagykövete, hogy csak néhányat említsek. Az országos érdekeket képviselve nekik kellene egy másik országgal kialakult konfliktust, például környezetvédelmi vitát kezelni, irányítani - gondolná az ember. Ausztriában ez nem így van. Többször jön a visszajelzés a legmagasabb országos politikusoktól: ez egy lokális, regionális probléma, azt itt kell kezelni. Legutoljára az osztrák külügyminiszter is ezt nyilatkozta Budapesten.

Ezek után olvasónk előáll néhány javaslattal: Amikor a téli sportokban olyan jól szereplő osztrák síelők, síugrók a világbajnokságokon, olimpiákon jó helyezéseket érnek el, ne az szerepeljen a nevük mögött, hogy Ausztria, hanem az a tartomány, ahol a sportot űzik. Azaz: Tirol, Stájerország, Karintia satöbbi. Eredményhirdetésnél a győztes osztrák sportolónak ne az osztrák, hanem a tartományi zászlót vonják fel, és ne az osztrák, hanem a tartományi himnuszt játsszák le. Az összesített eredményességi ponttáblázatokban, éremtáblázatokban se Ausztria szerepeljen, hanem a tartományok külön-külön.

Gotthárdi olvasónk szorgalmazza: Az osztrák termékeken ugyanígy ne szerepeljen többé a Made in Austria felirat. Helyette az a tartomány, ahol gyártják: Made in Tirol, Made in Steiermark, Made in Burgenland...

Az Európai Parlamentben minden osztrák képviselő váltson annak a tartománynak képviseletére, ahol korábban politizált, és kizárólag csak azzal foglalkozzon. Tegyék ugyanezt az ENSZ-ben, ahol ne Ausztria legyen tagország, hanem a tartományok.

Mozart sem osztrák, hanem salzburgi, mert ott született. Schwarzenegger sem volt osztrák, hanem stájer.

Aggódó olvasónk továbbfűzi gondolatait: Ha valamelyik szomszédos országban Ausztriának nem tetszik valami, akkor abban a kérdésben csak a határ menti tartomány vegyen részt. Temelin, Bohunice esetében csak Alsó-Ausztria. Paks vagy a toro- nyi lignitbánya mi-att csak Burgenland. Olasz problémánál csak Kelet-Tirol, Karintia és így tovább. Ad abszurdum ha egy konfliktus lenne valamelyik szomszédos országgal, akkor csak az érintett határ menti tartományt mozgósítsák .

Ha e javaslatokat elfogadnák osztrák barátaink, meg lehetne szüntetni valamennyi országos szintű, bécsi szervezetet, hivatalt, minisztériumot. Lenne helyette kilenc tartományi kancellár, külügyminiszter, környezetvédelmi miniszter és számos tartományi nagykövet.

Egy dolgot viszont nem ért: Hogyan lehet az, hogy a Rába-habzás ügyében minden éppen fordítva történt? A megállapodásokban (például akciócsoport), intézkedések meghozatalában (például Rába-Survey) osztrák oldalról éppen a legmagasabb szervek, a környezetvédelmi minisztérium vezetői, sőt maga a miniszter járt élen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!