Hírek

2009.02.02. 03:28

Mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás

<b>Szombathely </b> - Múlt héten kedden este kezdődött az áramszünet tucatnyi vasi településen, s vasárnap estére sikerült mindenütt helyreállítani a vezetékes áramszolgáltatást. A lakossági kárigényeket dokumentálni kell, és öt napon belül be kell nyújtani

Peltzer Géza

Vasárnap estére sikerült valamennyi vasi településen legalább részlegesen helyreállítani a vezetékes áramszolgáltatást - tudtuk meg Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnöktől, a védelmi bizottság vezetőjétől. Egyedül egy szalafői majorban nem volt már csak ekkor áramellátás, ott aggregátort állítottak be.

Az áramellátás helyreállítását megelőzően megkezdődött a károk felmérése a megyében. A közgyűlési elnök szerint gond, hogy a kormány vis maior keretéből magánszemélyek csak akkor kaphatnak tízezer forintnál magasabb kártérítést, ha árvíz okozta a kárt. A vezetékes villanyszolgáltatás kimaradása esetén a felolvadt mélyhűtőkben levő élelmiszerek fogyaszthatatlanokká váltak, ennek kárértéke pedig meghaladja ezt az összeget. Az E.ON nem fizet kártérítést az áram nélkül maradt településeknek, jelentette ki, ám azok, akik 48 óráig nem tudták használni a fagyasztójukat, tízezer forintos élelmiszerjegyet kapnak. A védelmi bizottság elnöke mindenesetre azt javasolja mindenkinek, hogy mielőbb fotózza, dokumentálja a kárt, mert erre mindössze öt nap áll rendelkezésre. A kárfelméréssel a helyi jegyzőt kell felkeresni. Az önkormányzatokat is érte kár, az E.ON ugyanis gépeivel utakat, parkolókat tett tönkre. A hét elején összeül a Vas Megyei Védelmi Bizottság, és foglalkozik a kialakult helyzettel. Kovács Ferenc elmondta: az elmúlt hét eseményei bebizonyították, hogy nem vagyunk felkészülve katasztrófahelyzetekre. Hozzátette: amíg volt honvédség, volt kihez fordulni, ha nagy teljesítményű lánctalpas járműre volt szükség, de most legközelebb Szentesen állomásozik olyan honvédségi alakulat, ahonnét ilyen gépet hozhattak volna. A vízmű gépparkja is megcsappant, mert a munkákat vállalkozóknak adták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!