Hírek

2009.03.13. 03:27

Égetős variációk

<b>Streinbrunn, Jennersdorf</b> - Osztrák környezetvédők és a Greenpeace aktivistái is tiltakoztak az égető ellen. Burgenland tartományfőnöke viszont a bűzmű mellett voksolt újfent.

Szenkovits Péter

Az ausztriai Bigas civil környezetvédő szervezet és a Greenpeace polgármestereket figyelmeztetett a Heiligen- kreuzba tervezett hulladék-égetővel kapcsolatos problémákról és veszélyekről, értesült lapunk Soós Zoltántól, a Pronas Civil Összefogás elnökétől, akitől megtudtuk: a Bigas civil összefogás és a Greenpeace környezetvédelmi szervezet mintegy húsz aktivistája emelte fel szavát a szemétégető ellen Stein-brunnban, ahol a hulladék-égetőt megépíteni akaró Begas AG 51 százalékos tulajdonosa (Gemeindeanteilsverwaltung AG) tartotta közgyűlését.

A hatóságilag bejelentett tüntetésen a környezetvédelmi aktivisták tájékoztatták a burgenlandi polgármestereket (akik együttesen a Begas AG többségi tulajdonosai) a tervezett létesítmény problémáiról, veszélyeiről; követelték, hogy mihamarabb szálljanak ki ebből a projektből.

Felszólították a burgenlandi polgármestereket, hogy határozottan határolódjanak el a Burgenlandban várható szemétturizmustól.

Soós Zoltán arról is tájékoztatta lapunkat, hogy Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök látogatást tett a heiligenkreuzi ipari parkban, ahol megbeszélést folytatott Christian Reisingerrel, a Lenzing elöljárójával. A Lenzingre is hatással van a gazdasági válság: visszaveszik a termelést, és egyelőre jegelik a gyár bővítését. A Lenzing tavaly növelte kapacitását évi 50 ezer tonnára. Az évek óta tervezett további bővítés viszont jelenleg nem téma. A konszern gazdaságilag jobb időkre vár, és kedvező energiaárat remél, ami a tervezett Begas-hulladékégetőből származna. Ez a létesítmény meggyorsítaná a Lenzing-gyár bővítését, de nem alapfeltétele annak , fejtette ki Christian Reisinger.

Nincs semmi szakmai ok, hogy ne épüljön fel az égető , szögezte le Hans Niessl. Ha minden feltétel teljesül, és betartják a nemzetközi törvényeket, akkor meg kell építeni a létesítményt. Utóbb Niessl Jennersdorfba várta a környék lakosságát, hogy megbeszélje velük a helyi problémákat, tárgyaljon aktuális dolgokról. Az előzetes bejelentkezéshez kötött beszélgetésre a Bigas aktivistái regisztrálták magukat, illetve demonstrációval kedveskedtek a beruházást harciasan támogató tartományfőnöknek. Részt vettek szentgotthárdi aktivisták is. A hozzászólók hangsúlyozták, hogy a Niessl által aláírt engedélyezési határozat túlszárnyalja a legrosszabb aggodalmakat. Jelenleg radioaktív-szennyezett hulladékok lehetséges beszállításából indulnak ki, mert a következőket rendelték el: valamennyi beszállító járművet ellenőrizni kell radioaktív szennyeződések szempontjából; sugárvédelmi megbízottat alkalmaznak; a vészhelyzetben szükséges intézkedéseket csak sugárvédelemjogi engedéllyel rendelkező személyek végezhetik.

Az RVH GmbH eddig tiltakozott egy ilyen ellenőrzés ellen, de a tények mást mondanak: kevéssé valószínű, hogy nem fognak radioaktív-szennyezett hulladékot beszállítani, jelentette ki Soós Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!