Hírek

2009.03.27. 03:28

Hagyomány és jövő a Kölcseyben

Körmend - A város szívében található egyik legszebb épületegyüttes ad otthont a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek.

Kozma Gábor

A három szervezeti egységet (általános iskola, néptánciskola, zeneiskola) egyesítő intézménynek 422 diákja, a művészeti képzésnek 270 növendéke van. Velük 45 pedagógus foglalkozik, tudtuk meg Mészáros Árpád igazgatótól, aki a 110 éves intézményt többnek, mint oktatási intézménynek mondja. Több is, hiszen szellemi kisugárzása a város egészére hat, formálva a helyi, lokálpatrióta tudatot. Az elemi ismereteken túl az alábbi lehetőségeket kínáljuk, csak fő vonalakban említve: egyéni adottságokra alapozó képzést, emelt szintű matematikaoktatást, nyelv- és informatika- tanítást, iskolarendszerű művészetoktatást. Városszerte ismert és elismert munkát végeznek a zeneiskolában és a néptánciskolában is. Újszerű választható tanóráink is beváltak , sorolja az igazgató. Tény, hogy a Kölcsey méltó régi, sikeres hagyományaihoz. Hiszen tartósan kitűnő a középiskolai felvételi átlaga,

Állandó résztvevője a tanulmányi, kulturális és sportversenyeknek. Mindehhez jó háttér kell, és adott is: képzett pedagógusok, kilenc szaktanterem, modern taneszközök és módszerek segítik az oktatást. Mint megtudtuk, az iskola életét a Kölcsey Diákszervezet, a Polgári és Kölcsey Iskolai Alapítvány a Gyermekekért, valamint a Kardos Gábor Számítástechnikai Alapítvány segíti.

Magas szintű a művészeti képzésük is. A hangszeres zene tanulása és a néptánc elsajátítása iránt sokan érdeklődnek. Az iskola választható tanóráin a népi kézművességgel is foglalkoznak. A kismesterség keretében készített használati és díszítő gyermekmunkákat már számos alkalommal díjazták. Ugyanígy sikeresek az énekkari fellépések, a rajzkiállítások, akár az intézmény folyosóján is. Mészáros Árpád a jelen nagy feladatának a már futó Nyelvi hét programot tartja. Tíz év óta rendezzük meg. Az egyéni és csapatversenyekre épülő vetélkedők kezdetben az idegen nyelvek hetei során csak az angol és a német nyelvhasználat kereteiben történtek. Néhány év óta a korábbi és nagyon aktív idegen nyelvi munkaközösséghez a humán munkaközösség dolgozói is társultak. Így ma már a magyar nyelv szépségeit is éltető szépkiejtési vetélkedőkkel színesedtek a megmérettetések palettái .

A több napon át tartó eseményen félezer gyerek méri össze tudását. Az iskola a belföldi és külföldi partnerintézményeinek tanulóit is rendszeresen meghívja. Az elmúlt tíz év során huszonöt iskolából jöttek vetélkedő diákok. A jó hangulatú délutánok során a magyar és idegen nyelven túl egymással is jobban megismerkedhettek. Az általában egy hetet is meghaladó rendezvénysorozatot, mint eddig mindig, a gyerekek előző években készített fényképes tablóiból és munkáiból válogatott kiállítás nyitotta meg. A folytatásra is adunk: az utolsó nap délelőttjén, 3-án, az idegen nyelvi játékos csapatversenyek mellett az egész iskolára kiterjesztett magyar nyelvi akadályverseny jelenti majd a tanórákat. A záróesemény aznap délután a színházteremben lesz, ahol az eredmények ismertetésén túl az elmúlt tíz évről is szót ejtünk, hiszen ez a tíz év már egy kisebbfajta jubileum, nem? , kérdez vissza az igazgató.

És valóban: csak annak a felsorolása egész könyvet venne igénybe, amit az elmúlt esztendőkben elvégeztek az iskola diákjai, pedagógusai. És akkor még nem volt szó a lélek gyarapodásáról...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!