Hírek

2009.03.06. 03:28

Katynt láthatták Sáváron

<b>Sárvár</b> - Február végén zárult a katyni mészárlást körbejáró kiállítás. Különleges kincs birtokába jutott a Sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, hazánkban Budapesten kívül csupán Sárváron volt látható az anyag.

Varga Nóra

Katyn és Auschwitz - A totalitárius rezsimek a keresztény egyházak lelké-szeivel szemben a megszállt Lengyelországban címmel fotódokumentum-kiállítás nyílt a lengyel kisebbségi önkormányzat kiállítóter-mében január végén.

A tárlat vendége volt dr. Sutarski Konrad, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának és Levéltárának igazgatója, aki a kiállításmeg-nyitón előadást tartott a témában. Elmondta, 1940 ta- vaszán a szovjet titkosrendőrség, az NKVD közel huszonkétezer lengyel katonát, köztük neves értelmiségieket gyilkolt meg a katyni erdőben. Több mint száz jogász, hétszázhatvan orvos, ezer tanár, számos egyetemi professzor, olimpikon, állami tisztviselő, nemzetközi hírű tudós volt az áldozatok közt. Az adatokból nyilvánvaló, hogy Sztálin elsődleges célja az intelligencia kiirtása volt.

A lengyel nép felszámolására indított akció előzményének az 1939. augusztus 23-án kötött Molotov-Ribbentrop-paktum és a szeptember végi - Lengyelország közös legyőzését követő - barátsági egyezmény tekinthető. A megállapodás értelmében a szerződő felek kikötötték, hogy egyikük sem hoz létre semmiféle lengyel bábállamot a saját területén. A tömeggyilkosság nyomait 1943-ban a Szovjetunióval közel két éve háborúban álló németek fedezték fel, s rögtön nemzetközi bizottságot hívtak a katyni erdőbe. Az európai - köztük a semleges Svédországból és Svájcból érkező - orvoscsoport komoly szakmai munka után egyértelműen megállapította a szovjetek felelősségét.

Zarowny Ferenc, a Sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, közel kilencszázan látták a kiállítást, nemcsak a megye városaiból, hanem a Dunántúl nagyobb településeiről is érkeztek érdeklődők Sárvárra, de Svájcból is volt látogató. A Savaria Egyetemi Központ tanárai és diákjai, a megyei közgyűlés tagjai, a sárvári önkormányzat képviselői, valamint a törté-nelmi egyházak képviselői is megnézték a tablókat. A Tinódi gimázium diákjai nemcsak a kiállítást járták végig, hanem a katyni tömeggyilkosságról szóló Embertelen föld című filmet is megtekintették.

A lengyel kisebbségi önkormányzat vezetője kiemelte, sikeres volt a sárvári tárlat. Hozzátette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem indul országjáró körútra a kiállítás anyaga, mivel a nagykövetség tagjai visszavitték Lengyelországba a bemutatott tablókat.

A további tervekről is szólt Zarowny Ferenc: az egykori tábor falán lévő táblát szeretnék kicserélni minél hamarabb, mivel a rajta lévő szöveg hibás: a felirat tanúsága szerint büntető- és internálótábor állt Sárváron, ami nem igaz, mert lengyel menekültek éltek ott hosszabb-rövidebb ideig, akik a szovjet és német csapatok elől menekültek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!