Hírek

2009.03.12. 03:28

Most sem akkreditálták Miszlivetz intézetét

<b>Szombathely</b> - Elég volt! - fogalmazódott meg a SEK Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézetének vezetőiben, mikor megkapták az akkreditációs bizottság újabb elutasítását.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

- 2000 óta folyik egyetemi képzés a SEK-en Nemzetközi tanulmányok-Európa-tanulmányok szakirányon, ez volt az első hely az országban, ahol ez a képzés elindult - mondta a tájékoztatón dr. Sümegi István tanszékvezető. A képzési rendszer átalakulása után a mesterszakot is akkreditáltatnia kell az intézetnek (az alapképzést 2006-ban akkreditálták). E pályázatukat első alkalommal 2008 januárjában nyújtották be a Magyar Akkreditációs Bizottságnak (MAB). Akkor főképp formai okokra hivatkozva a MAB elutasította a kérelmet. 

Az intézmény, javítva a hibákat, újra benyújtotta pályázatát, ám a bizottságtól újabb elutasítás volt a válasz. Az intézet vezetői úgy látják, hogy nincsenek valódi szakmai érvek pályázatuk elutasítása mögött. Ráadásul második akkreditációs kérelmükben javítottak azokon a pontokon, melyeket első körben hiányolt a bizottság, így még érthetetlenebb az újabb elutasítás. 

Dr. Miszlivetz Ferenc, az intézet igazgatója elmondta: az összes ellenvetés, amit a bizottság megfogalmazott, az véleményeken, értékítéleteken ala- pul. Az intézet vezetői az el-utasítás legfőbb okát abban látják, hogy a bizottságon belül riválisok bírálják el egymás szakjainak akkreditációját. Mint mondták: a bizottság szinte ellenőrzés nélkül, az érintettek kizárásával végzi a tevékenységét. Még utólag sem tudható meg, hogy kik írták a bírálati anyagot, pedig a minőség-ellenőrzésnek segíteni kellene az oktatómunkát, ami feltételezi a nyitottságot és együttműködést. Az igazgató kiemelte: országszerte több intézmény emelte fel a szavát a bizottság működésével szemben, és tudomásuk szerint ombudsmani vizsgálat is indul e kérdésben. Az igazgató úgy látja: a jelenlegi helyzetben a megoldást csupán a magyar oktatás teljes újragondolásával lehetne elérni. A gondok mellett a sikerekről is szóltak. Nagy Renáta, az intézet hallgatója ugyanis első lett a TézEUsz 2011 országos versenyen. Emellett ismertették az intézet IBM felkérésére a magyar munkaerő globális versenyképessége témakörében végzett kutatás eredményeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!