Hírek

2009.03.31. 02:28

Összejött a régi csapat a Vasitervnél

Szombathely - Terített asztaloknál nosztalgiáztak szombaton az egykori Vasiterv munkatársai. Az összetartó, alkotó csapat munkái ma is visszaköszönnek utcáinkon, tereinken. E vállalatnál volt a legmagasabb a diplomás dolgozók aránya

Nagy Ildikó

Ugye megismersz? Ha valaki összeszámolta volna, hogy melyik mondat hangzott el leggyakrabban szombaton délután a Vasiterv egykori dolgozóinak nosztalgia-találkozóján, alighanem ez a rövid kérdőmondat állna a lista élén. Osztálytalálkozók hangulatát idéző nagy összeborulások, sztorizások helyszíne volt szombaton délután a Pannónia étterem emeleti nagyterme, ahol több mint 130 egykori vasiterves jött össze. A később több kisebb tervezőirodába szétszéledt társaság tagjainak nagy része nyugdíjas korú, de közülük sokan ma is dolgoznak. Ott volt az 1960-ban alakult vállalat első igazgatója, a 83 éves Iszak Gábor is, aki kezdetben egy maroknyi csapattal kezdte el a munkát a villamosvasút végállomásán lévő felvonulási épületben. Jó kapcsolatokat ápolt a Műszaki Egyetemmel, ahonnan társadalmi ösztöndíjjal csábított tehetséges fiatalokat Szombathelyre. Igazgatása alatt a Vasiterv amolyan műszaki agycentrummá nőtte ki magát - e vállalatnál volt a legmagasabb a diplomások aránya -, a megyében nemigen nőtt ki olyan épület a földből, amelyhez ne lett volna köze a vállalat szakembereinek. A fénykor az 1980-as évek közepéig tartott, abban az időben 230-an dolgoztak a vállalatnál. Nagy lépés volt a Hunyadi úti székház megépítése: az ország más részein élő és dolgozó mérnök kollégák is irigykedve csodálták a napjainkban már megszokottnak számító, amerikai stílusúnak nevezett, egylégterű, tágas irodákat, ahol a különböző területeken dolgozó szakemberek - építész-, statikus-, gépész-, villamos-, mélyépítő és kertészmérnökök, szerkesztők és rajzolók - igazi csapatként tudtak alkotni. Közösen. És ez volt a lényeg, állapították meg többen is a találkozón. Mert akkoriban igazi műhelymunka folyt a vállalatnál, ahol tapasztaltabb kollégák segítették az egyetemről kikerült ifjakat.

Lakótelepek, egészségügyi és kulturális intézmények, iskolák, ipari és mezőgazdasági létesítmények sorát álmodták meg a vasi tervező vállalat szakemberei. Vannak, akiknek a neve egy-egy vasi településsel is összefonódott. Mint például Czeiner Gáboré, aki 1976 óta Szentgotthárd főépítésze. A szentgotthárdi Széll Kálmán téren kívül számtalan társasház, üzlet, óvoda és bölcsőde tervei születtek meg a rajzasztalán.

Péczeli László is több évtizedet dolgozott gépésztervezőként a vállalatnál, de a sport- és kulturális programok szervezéséből is kivette a részét. Elérzékenyülve árulta el egykori kollégáinak, hogy a Hunyadi úti székház előtt elhaladva ma is mindig felnéz az első emeleti ablakra, amely mögött a tervezőasztala állt.

A statikus-tervező Takács Györgyné annak idején kollégái javaslatára lett középvezető a cégnél. Sok egyéb mellett a Bolyai iskola és a Claudius Szálló statikai terveit is ő készítette. A Fazakas Péter- Sellyei Gábor tervező, illetve belsőépítész páros nevéhez köthető szállodaépület akkoriban merőben új külső és belső formavilágával vívta ki a szakma elismerését.

Címkék#Vasiterv
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!