Hírek

2009.03.13. 03:29

Praxisjog, járóbeteg szakellátás, dolgozói bérek

<b>Szombathely</b> - A praxisjogi kérdések tisztázása, a járóbeteg szakellátás rendbetétele, az egészségügyben dolgozók bérének rendezése: ha rajta múlna, ezekkel kezdené a magyar egészségügy gyógyítását dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Nagy Ildikó

- Csak meg ne fázzanak - bújt ki az aggódó háziorvos dr. Éger Istvánból szerdán este, a Don Bosco Művelődési Ház fűtetlen nagytermében, ahol a Magyarok Háza Egyesület vendégeként beszélt a magyar egészségügy helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy 2005-ös előadása anyagából szemezgetett, ám az igazság az, hogy ha nem mentegetőzött volna emiatt, akkor sem tűnt fel volna senkinek, hiszen az akkoriban felvázolt problémák többsége - sajnos - ma is ugyanolyan aktuális.

Hogy az elején kezdjük: azóta sem sikerült meggyőzni a döntéshozókat - és pénzosztogatókat - hogy az egészségügyet nem pénztemetőként, hanem értékteremtő ágazatként illene kezelni. Pláne napjainkban, amikor az emberek egészségének - mondhatjuk úgy is: munkaképességének - megőrzése gazdaságpolitikai kulcskérdéssé vált.

- Hiányoznak az alapelvek, a rövid, közép és hosszú távú célok, de az ezek megvalósításához szükséges ésszerű lépésekről és átalakításokról sem hallani. Ráadásul a költségek és a ráfordítás sincs összhangban - ismertette a magyar egészségügy bajainak kiváltó okait a kamarai elnök, aki nem állt meg a diagnózis felállításánál. Ha rajta múlna, az egészségügy problémáit több szinten és több síkon kezelné. Az alapellátásban például megszüntetné a praxisok körüli jogbizonytalanságot. Mint azt elmondta, a MOK tavaly augusztusban letette az egészségügyi tárca asztalára azt a szakmai anyagot, amely helyreállítaná az alapvetően jó elgondolásból kiinduló, ám bevezetése óta meglehetősen kiüresített praxisrendszerrel kapcsolatos jogi környezetet. Az egyébként egy huncut fillérbe sem kerülő módosítás a praxisokban egyre sürgetőbbé váló generációváltást is elősegítené. (A mintegy 6 ezer 800 magyar háziorvos átlagéletkora ugyanis 57 év.) A járóbeteg szakellátásra is ráférne a gyógyítás, de leginkább az egységesítés, hiszen szinte városonként más-más szisztéma szerint működik ez a szint. A kórházak esetében is lenne tennivaló. Első hallásra kedvező ugyan a hír, miszerint megszüntetnék a szakma által kezdetektől kifogásolt teljesítményvolumen-korlátot (tvk), ám dr. Éger István szerint az ezzel kapcsolatos tervezet is rengeteg csapdát rejt. (A tvk intézményekre lebontva határozza meg, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy kórház átlépi ezt a számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozza az OEP.) Az új elképzelés szerint még kevesebb pénzt kapnának a kórházak: a tavalyi teljesítményük 70 százalékát teljes díjjal elszámolva kapnák meg, a fennmaradó részt pedig a kórházak összteljesítményének függvényében osztanák szét. És nem titok az sem, hogy az a kórház, amelyik az idén a tavalyinál 10 százalékkal több beteget látna el, ellenőrzésre számíthatna. A kamara elnöke közgazdasági nonszensznek nevezi ezt az elképzelést: szerinte nincs olyan felelős kórházigazgató, aki bevállalná a bizonytalanságot.

És ha már pénz: pironkodva ugyan, de szóba hozta Medgyessy Péter exminiszterelnök azon 2002-es ígéretét is, amely a rendszerváltás óta az egészségügytől elvont 1,5 ezer milliárd forint visszapótlására vonatkozott. Már csak azért is, mert nem elég, hogy elmaradt az egészségügy konszolidációja, de azóta is folyamatos elvonást szenved el az ágazat.

Az orvosok elvándorlása is komoly gond: az uniós csatlakozás óta 3 ezer szakorvos hagyta el az országot. Az ok ismert: egy kezdő szakorvos bruttó 127 ezer forintos fizetésre számíthat, míg egy diplomás ápoló bruttó 86 ezer forintos fizetéssel vághat neki az életnek. Dr. Éger István úgy véli, a kezdő szakorvosok fizetését a bírói kar 300-400 ezer forint közötti minimálbéréhez lenne illendő igazítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!