Hírek

2009.03.04. 03:29

Szélmalomharc a hivatallal

Körkép - Miközben a nehezedő gazdasági helyzet takarékosságra int minket, mintha minden megnehezítené, hogy változtatni tudjunk az energiafelhasználásunkon. Esetenként nem egyszerű felszerelni egy kis szélkereket sem a saját udvarunkban - nem technikai, hanem hivatali okból.

Merklin Tímea

Vasváron történt az eset, hogy egy családi ház kertjében szerettek volna felállítani egy szélkereket 6-10 méter magasságban. Nem akartak rákötni a villanyhálózatra, csak kisegítő energiaforrásnak szánták az udvari épület világításához. A 100-200 wattos szélkerék egy sikeres barkácstermék szintjén működött volna, de az önkormányzat nem járult hozzá. A férfi nem érti, miért, hiszen a környezettudatosság, a környezetvédelmi beruházások a vezetés részéről hangsúlyozottak.

- A város rendezési tervében, a helyi építési szabályzatban szerepel, hogy a város területén szélerőműpark, szélerőmű és szélkerék nem létesíthető - tudtuk meg Varga Zoltántól, a vasvári önkormányzat műszaki osztályának vezetőjétől. A helyi rendeletet 2005-ben hozták, benne indoklás nincs, az osztályvezető valószínűsíti, hogy városképi okokból nem lehet szélerőművet telepíteni. Amint elmondta, ilyen ügyben kérelmet nem nyújtottak be, ha benyújtottak volna, elbírálták volna, de csak érdeklődés volt.

Egy olvasónk meséli, hogy egy faluban, ahol egy 500 négyszögöles területen szerettek volna szélkereket felállítani, a jegyző nem engedte. Abban az építési övezetben hat méter volt a magasságkorlátozás, az alatt a tulajdonos elvileg felállíthatta volna a szélkereket. Ezek a kis szélkerekek ugyanis nem építésiengedély-kötelezettek, ugyanúgy, ahogy az antenna, a kerti zuhany vagy a napkollektor elhelyezése sem. A tulajdonosnak csak bejelentési kötelezettsége van az önkormányzat felé.

- Csak az 500 wattnál nagyobb teljesítményű erőművek engedélykötelesek - mondta Slenker Endre, a Magyar Energia Hivatal engedélyezési osztályának munkatársa. A szélkerék erőműnek minősül, mert villamos energiát termel. Ezen belül sajátos építményfajtának nevezzük, és mint ilyen, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) alá tartozik a kicsitől a nagy erőműig minden. Ők adják az engedélyt, nem az önkormányzat. A jegyző sem illetékes. Mindegy, hogy milyen magas az oszlop, a turbina teljesítményétől függ, hogy építésiengedély-köteles-e. A jogszabály pontosan úgy szól, hogy az 50 kilovoltamper (KVA) teljesítménynél nem nagyobb mini-turbinák (háztartási méretű kiserőművek) felállításához nem kell engedély. A helyi jogszabály nem lehet ellentétes egy magasabb szintű jogszabállyal.

A problémával megkerestük a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal egyik területi igazgatóját, Cserpák Jánost is - ő dolgozta ki és vitte végig azt a törvényt, amely kifejezetten felhasználóbarát próbált lenni.

- Minden második esetben az a probléma, hogy az önkormányzat nem engedi a szélkerék felállítását. Nem tudom, miért akadályozzák. A 382/2007-es rendelet alapján, annak 7. paragrafusa szerint (ugyanúgy, mint a nem építésiengedély-köteles építményeknél) az érintett hatóság véleményét ki kell kérni, meg kell keresni az önkormányzatot, és az örökségvédelmet. Ha összefüggésben van a villamoshálózattal, akkor a szolgáltatót is meg kell keresni. Azt szoktam javasolni, mielőtt valaki szélkereket akar, akár háztetőre, akár rúdra, győzze meg a hivatalt, hogy járuljanak hozzá. Különböző építési övezetekben különböző magasságok vannak, egyik helyen 4-6 méter, másutt 8 méter. Meg kell próbálni megegyezni. Ha az önkormányzat nem engedi, mi nem tudunk mit tenni. Mi engedélyezzük. Azért csináltuk a törvényt, hogy az emberek hadd takarékoskodjanak. Azért nincsenek a kis erőművek építési engedélyhez kötve, mert az engedélyezés többe kerülne, mint a mini-turbina. El kellene érni az önkormányzatoknál, hogy megértsék: a szélkerék nem egy különlegesség, nem rosszabb a látványa egy tetőn elhelyezett kétméteres rúdjának, mint mondjuk egy antennáénak. Ilyeneket szoktak kitalálni az önkormányzatok, hogy nem illik a tájba , túl magas . Főleg ott próbálnak szélkereket felállítani, ahol nincs szolgáltatás, tehát egy tévé, egy lámpa üzemeltetéséről van szó. Másutt kisegítő világításra szeretnék alkalmazni. Az MKEH amellett van, hogy hadd terjedjen a szélkerék, az energiatakarékosság. Angliában már nem fognak olyan házépítést engedélyezni, ahol nincs napkollektor vagy napelem. Nyugat-Európában az a cél, hogy a lakás energiafogyasztását minden lehetséges módon csökkentsék. Nálunk betámasztanak a megoldások elé, nem tudni, miért. Mi úgy gondoljuk: hadd örüljenek az emberek, ha egy kicsit tudnak spórolni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!