Hírek

2009.03.20. 03:29

Településfejlesztés: a pénz diktál, nem a szakmaiság

Megyei körkép - Budapesten kiírnak egy pályázatot, s mivel abban van pénz, csak saját erő kell hozzá, az eladósodott önkormányzatok lépnek. Felújítási, építési kampányok idejét éljük.

Némethy Mária

Vincze Csaba, a jeles szombathelyi építész, a Vas Megyei Építész Kamara alelnöke mindig a köz javáért, az értékek megőrzése érdekében füstölög. Most is. A kelet-európai típusú felújítási kampányokról beszélgetünk.

- Régen száz-százötven év is eltelt, s egy városi főtér ugyanolyan maradt, mint volt. Most a történelmi terek ripsz-ropsz átalakulnak a fogyasztói társadalom divatja szerint. Én ezt borzasztónak találom. Középkori terekkel bánnak el így - hallom tőle.

Példát említ Csehországból és Vas megyéből is. Ez utóbbiból Szombathelyt és Kőszeget. Mi a fő oka ennek? Hogyan kellene lennie, hogyan volt ez régen?

- Ma politikai propaganda és pályázati szerencse dolga a fejlesztés, ezért inkább alkalmi akciókra korlátozódik, nem tartós tervekre. Napi divatnak és üzleti szempontoknak van alávetve, nem a történeti, helyi értékeket őrzi inkább. Régen nem így volt. Volt az anyagiak felett is rendelkező megye. Emlékszem, a szakma mennyire összefogott, hányféle érvvel felvértezve mentünk a megyei tanácsra, hogy elfogadtassuk: Kőszeg a megyei lakóházfelújítási keretből - amelyet évente lehetett felosztani - többet kapjon már csak azért is, mert a lakóházak életkora az országban ott a legmagasabb. A Vas megyei származású Harrach Erzsébet műemlékes kilincselt megyei vezetőknél nem egy ház ügyében. Ő szakemberként, nem pedig hatóságként viselkedett. Boldog volt, ha megmenthetett egy házat. Így, ezzel a szemlélettel sikerült elérni, hogy Kőszegen a Jurisics tér régi polgári házait a megye megvásárolta, felújította, s nekiadta Kőszegnek. Ma Budapesten írják ki a pályázatokat. De Budapest túl messze van. Az eladósodott önkormányzatok pedig futnak minden pályázat után. Ha nyernek, költenek, de nem feltétlen arra, amire szeretnének. Így néz ki ma a településfejlesztés. És az önkormányzatiság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!