Hírek

2009.04.22. 02:23

A Heiligenkreuzba tervezett szemétégető ellen tiltakoztak

Eisenstadt (Kismarton) - Több ezer tiltakozó képeslapot adott át a Burgenlandi Tartományi Hivatalban és a Begas-székházban az illetékeseknek Viniczay Tibor gotthárdi polgármester Bugán József alpolgármesterrel együtt.

Balla Emőke

Mint arról korábban már beszámoltunk: a múlt pénteki eseményen a Greenpeace és a Pronas civil szervezetek képviselői is jelen voltak.

A képeslapokból mintegy 15 ezer darabot vásároltak meg azok, akik a Heiligenkreuzba tervezett szemétégető ellen tiltakoznak. A csomagot Hans Niessl tartományi főnöknek szerették volna átadni, de ő nem tartózkodott az épületben, ezért Moritz Richard, a tartományi főnök egyik munkatársa vette át a sokezernyi küldeményt. Ezt követően a küldöttség a Begas- székházhoz sétált át, ahol Reinhard Scweifer, a Begas műszaki osztályának igazgatója fogadta őket.

A megbeszélésre a sajtó munkatársait nem engedték be, de Viniczay Tibor sajtótájékoztatója után Reinhard Schweifer mégiscsak nyilatkozott. Elmondta, hogy a tervezésnél tekintettel voltak arra, hogy az ipari park legtávolabbi csücskébe, Szentgotthárdtól a legmesszebb épüljön fel a szemétégető. Mindenképpen az ipari parkban kell a beruházást megvalósítani, mivel az ipari park gyárainak szükségük van az energiára. Ha megépülne az égetőmű, akkor annyi hőt tudnának termelni, amellyel Szentgotthárdot is el tudnák látni energiával. Az igazgató hozzátette, hogy a környezetvédelmi engedélyezési eljáráson már túl vannak. Először több mint ötezer kifogást nyújtottak be a tiltakozók az égetőmű megépítése ellen, a második körben már csak ötszázat. Utóbbiakat most vizsgálják. Az igazgató kijelentette: az engedélyek kézhezvételétől számított egy éven belül megépülhet a szemétégető. A beruházáson nem kívánnak változtatni.

Reinhard Schweifer hangsúlyozta, hogy a világgazdasági válságnak semmilyen hatása sincsen a projekt megvalósulására, a Lenzing most is magas szinten termel. Az igazgató elfogadja a civil szervezetek tiltakozását, viszont jobban örülne, ha ezek a megmozdulások szakmai szinten történnének. Úgy gondolja, hogy ezek a megmozdulások túlságosan érzelmesek, és egyre radikálisabbak. Az elmúlt hetekben több olyan képeslapot is kapott, amelyek náci jelképekkel voltak összefirkálva. A mozgalom vezetői vasútlezárással fenyegetőznek, ez pedig távol áll a szakmai megbeszélésektől és megoldásoktól.

A Pronas Civil Összefogás Egyesület nem lepődött meg Burgenland elitjének magatartásán.

Így kommentál: Niessl menekül, nem akar a szentgotthárdiakkal és a magyar sajtóval találkozni (információink szerint az épületben tartózkodott a nagy demokrata). A Begas egyszer otromba szórólapokat szór, hogy azt követően ártatlan őzikeként értetlenkedjenek a magyarok hozzáállásán... Náluk ez a természetes hangnem, ez a természetes módja egy probléma kezelésének?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!