Hírek

2009.04.28. 02:29

Együtt a parlagfű ellen

Szombathely - A parlagfű az idén is virágozni fog, a kérdés csak az, hogy mennyi. A szakemberek és a hatóságok mindenesetre már felvették a kesztyűt, és felkészülten várják a szezont.

Nagy Ildikó

A Parlagfűmentes régióért koordinációs munkabizottság megyei albizottságának tegnapi ülésén dr. Séfer Sándor, az albizottság elnöke egyebek között arról is szólt, hogy a civil szervezetek május 20-áig pályázhatnak a parlagfű-mentesítési akcióikhoz szükséges pénzekre. Dr. Reiner Vera, az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa elmondta: bár a statisztikák arról árulkodnak, hogy a régióban megyénkben okozott legkevesebb gondot a parlagfű, azért a múlt évben is volt 18 olyan nap, amikor nagyon magas volt a parlagfű pollenjének koncentrációja. Az ÁNTSZ elsősorban az előrejelzésével és tanácsokkal segít az allergiásoknak. 

Dr. Káldy János,
a megyei mezőgazdasági szak-igazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a földhasználóknak az idén is június 30-áig kell megakadályozniuk a parlagfű virágbimbóinak kialakulását, ha ezt elmulasztják, növényvédelmi bírságra számíthatnak. Továbbra is él a 80/ 204-845-ös zöldszám, amelyen a parlagfűvel szennyezett területeket jelentheti be a lakosság. Szabó Lajos, a megyei földhivatal osztályvezetője elmondta, hogy négy mezőgazdászuk tavaly 95 ezer hektárnyi területet ellenőrzött, a határszemléket az idén is folytatják. A munkaügyi központ részéről jelen levő Németh Zsolt, a szombathelyi kirendeltség és szolgáltató központ igazgatója rossz hírrel szolgált: a szervezetnek az idén nincs forrása a parlagfűmentesítéssel kapcsolatos közcélú foglalkoztatás finanszírozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!