Hírek

2009.04.01. 02:29

Irány a vasvári könyvtár!

Vasvár - A hegyháti kisváros könyvtárának dolgozói a tavalyi év felújítási munkálatai után megújult épületben, bővülő szolgáltatásokkal, gazdag programkínálattal várják a városlakókat.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A Közkincs program keretében újulhatott meg tavaly a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár. A felújítási munkálatok alatt még inkább megmutatkozott az, amit a könyvtár látogatói már éreztek: az itt dolgozó szakmai gárda számára a városlakók elégedettsége a legfontosabb. Összefogással és sok-sok ellenszolgáltatás nélküli munkaórával lehetővé tették, hogy a könyvtár a nem kis felfordulással járó felújítási munkák közepette is zavartalanul működjön. Az állomány ki- és beköltöztetését éppoly szívvel-lélekkel végezték el, mint a takarítási munkákat. A kitartó helytállás meghozta eredményét: ma már a megújult épületben fogadhatják olvasóikat.

- Úgy tűnik, a felújítás eredményeivel az olvasóink is elégedettek - mondja Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője. Szívesen jönnek, s nem csak a dokumentumok vonzzák őket, a programjaink is egyre látogatottabbak. Igyekszünk minél több rendezvényt pályázati pénzből megvalósítani, bővíteni a programkínálatot, megtartani a hagyományos rendezvényeinket - mondja.

A húsvéti ünnepek után ismét életre hívják a mesemondó versenyt, amelynek keretében óvodások és alsósok kalauzolják a résztvevőket saját kis varázslatos világukban.

- Szeretnénk útjára indítani egy képzőművészeti pályázatot is, amelyet kiterjesztenénk a Hegyhát valamennyi falvának általános iskolására is - hangsúlyozza Gyöngyösi Zsuzsanna. Ennek keretében elkészült műveket, pályamunkákat a könyvtár dekorálására szeretnék felhasználni. - E két rendezvényünkhöz a helyi önkormányzat civil alapjára nyújtottuk be támogatási kérelmünket, s pályázatunk sikerrel járt, így a díjazást ebből fogjuk majd megoldani. Aztán júliusban ismét az aprónépet várja majd a már jól ismert és közkedvelt olvasótábor. Itt egy héten keresztül kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az apróságok, irodalmi művekkel ismerkednek, valamint egy egynapos kiránduláson is részt vehetnek, ennek célpontja ezúttal az Oszkói Hegypásztor Kör erdei iskolája lesz. Az idei tábort Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című műve köré építik majd fel a gyermekkönyvtár dolgozói. A kirándulások, foglalkozások mellett a gyerekek bábokat készítenek, s egy szabadtéri sütés-főzés keretében megrendezett záróprogramon bemutatják a tanultakat. Mindezek mellett a hagyományos októberi megyei könyvtári napnak is a hegyháti kisváros intézménye ad otthont. A rendezvény ezúttal is az Összefogás a könyvtárakért őszi programsorozat keretében szerveződik, melynek idei központi gondolata az idősek, így a vasvári szakmai programok is e gondolatkör köré csoportosulnak. De megmaradtak a hagyományos hó végi gyermekkönyvtári kézműves foglalkozások is: április 9-én délelőtt kilenctől délig, valamint délután egy órától ötig ajándékkészítés, tojásfestés szerepel a repertoárban. A rendezvényszervezésen túl jócskán akad még feladatuk a könyvtár dolgozóinak: két, konzorciumban elkészített pályázatuknak is az elbírálását várják, a kérelem támogatása esetén technikai fejlesztésekre, olvasóvá nevelési mozgalmakra, honlapkészítésre, adatbázis-bővítésre is jut a keretből. Szintén az elbírálás kapujában áll a könyvtár számítógépes tanfolyam indítására benyújtott pályázata. Ennek keretében hatvan helyi érdeklődőt vezethetnének be az internet világába. A pályázatok mellett a mozgókönyvtár is nagy feladatot ró a dolgozókra. 18 helyett ma már 21 települést látnak el, bár ez több munkával jár, de szívesen elvégzik, hiszen a mozgókönyvtár nemcsak a munkahelyek megőrzését segíti, hanem a kisfalvakban élők kultúrához jutásában is szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!