Hírek

2009.04.08. 10:58

Régi oklevél az üvegvitrin alatt

Körmend - Nemrég újabb kinccsel bővült a Batthyány múzeum egyik tárlata. A Gueth család nemesi kiváltságot adományozó oklevelét ugyanis múzeumi letétbe helyezték.

Bajdó Bettina

Az átadási ünnepségen a Gueth család számos tagja megjelent, hogy az 1597-ben II. Rudolf császártól kapott nemesi kiváltságot adományozó oklevelüket és pecsétjüket is átadják a helyi múzeumnak. A családból Gueth Lajos mesélt az oklevél kalandos történetéről. Elmondta, hogy még tavaly augusztusban egy nagy családi találkozót szerveztek, amelyen közel kétszázan gyűltek össze a világ minden tájáról. Akkor került szóba a nemesi oklevél, melynek hollétére mindenki másként emlékezett. Voltak, akik úgy hitték, hogy az oroszok vitték el, s akadtak olyanok is, akik szerint házalók jutottak a nemesi papírhoz. Keresték, kutatták az oklevelet, ám nem került elő. 

Gueth Lajos hozzátette: nem sokkal később fény derült a hollétére. Az oklevél egy gyűjtőhöz került, s ahhoz, hogy ismét a család birtokában legyen, össze kellett fogniuk. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy visszavásárolják a családi ereklyét, így hosszas alkudozás után tavaly decemberben visszakerült a családhoz. Akkor újabb kérdés merült fel, hogy hova kerüljön az oklevél. Számításba vették a megyeszékhely múzeumait, s a levéltárat is, de úgy döntöttek, hogy mivel Körmend környékén élnek a legtöbben a családból, a helyi múzeumban helyezik el. Itt ugyanis bármikor megtekinthetik, védve van, és az állagáról is gondoskodnak. 

Gueth Lajos az oklevél visszakerülésének kalandos története után ünnepélyesen is átadta a múzeumnak a nemesi papírt. Móricz Péter múzeumigazgató megköszönte az adományt, mely a körmendi múzeum egyik állandó tárlatában kap majd helyet. Hozzátette még: egyre gyakrabban fordul elő, hogy felajánlások érkeznek a múzeumhoz, s ezek a tárgyak még tovább színesítik a tárlatokat. Az igazgató elmondta még, hogy főként a körmendi gyűjtőterületről várják az emlékeket, s az irodalmilag, történelmileg és néprajzilag fontos darabok bekerülnek  a múzeumi tárlatokba. A kastélyban az állandó tárlatok mellett most is megtekinthető egy numizmatikai kiállítás, gyártáshibás érmeket és papírpénzeket rejtenek az üvegvitrinek a kastélykápolna kiállítóhelyiségében. Ezt a tárlatot május 10-éig lehet megtekinteni, de utána sem áll majd üresen a helyiség, Kegyurak, mecénások és főpapok címmel új kiállítás nyílik május 18-án a Batthyány család egyházhoz fűződő kapcsolatának mtárgyi emlékeiből. Érkeznek kincsek Magyarországról, Horvátországból és Ausztriából is, s a kiállítás mellett az érdeklődők egy konferencián is részt vehetnek majd. Augusztusban egy Clusius tárlatot tekinthetnek meg a látogatók, októberben pedig herendi darabokból nyílik kiállítás. 
 
Egyre gyakrabban érkeznek felajánlások a múzeumhoz, a tárgyak bekerülnek a leltárbaA múzeum gyűjtőterülete kiterjed a történeti Őrségre és az egykori Körmendi Uradalom területére, a tárgyi és dokumentációs műtárgyegyüttes mintegy 75-80 százaléka a városi lelőhelyre korlátozódik. Archív fotókat 1956-ig,  történeti dokumentációt  1960-ig, tárgyi anyagot  napjainkig gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!