Hírek

2009.04.01. 02:28

Sikeresek a sárvári pályázatok

Sárvár - A városi önkormányzat az idei évben az összkiadásainak mintegy negyedét fordítja majd beruházásokra, illetve felújításokra.

Erős D. Zoltán

A sárvári önkormányzat költségvetése mintegy 1 milliárd forinttal több annál, mint amennyit a koncepcióban terveztek. A rendelkezésre álló fejlesztési forrásokból a város jórészt a már előkészített, megkezdett, s pályázati támogatással megvalósuló beruházásokat és az áthúzódó felújításokat finanszírozza.

Az idei beruházási keret 94,7 millió forint. Ennek több mint felét a rábasömjéni városrész csatornázásának az előkészítésére fordítják. Ez a projekt Rábapattyal közösen valósul meg.

A felújítási előirányzat 1 milliárd 89 millió forint, amelyből döntően a pályázati támogatást elnyert projekteket finanszírozzák. A térségi rehabilitációs, valamint az emelt szintű járóbeteg-szakellátó központ kialakításával kapcsolatban tavaly mindkét projektnél megtörtént az előkészítő munkálatok 90 százalékának a kifizetése. Az áthúzódó és az idei évre jóváhagyott ütemezések szerint a rehabilitációs központ létesítésére 473, míg a járóbeteg-szakellátó központ létesítésére 276 millió forintot költenek. Ezek meghatározó része a pályázati támogatás, a fennmaradó 79,9 millió forintot kell a városnak saját forrásokból fedeznie.

Ugyancsak uniós támogatással valósul meg a távolsági autóbusz-pályaudvar felújítása. Erre az idén mintegy 72 millió forintot költenek, amiből 7,2 millió forintot biztosítanak saját erőből. Az aktuális feladatok között szerepel a felhagyott települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációja is. Erre az idén összesen több mint 160 millió forintot fordítanak, amiből 24 millió a város hozzájárulása.

A Soproni úti köztemető 5,1 millió forintba kerülő felújítását a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 4,2 millió forinttal támogatja. A munkálatok már tavaly megkezdődtek, de áthúzódtak az idei esztendőre, ezért finanszírozása az idei költségvetésben is szerepel.

A városi képviselő-testület ugyancsak tavaly döntött arról, hogy egyes ingatlanértékesítésekből befolyt összeget részben a Tinódi gimnázium sportlétesítményeinek kialakítására, részben pedig a Sárvár FC sporttelepének a felújítására fordítják. Ez utóbbi kivitelezése az idén várható, s 22,1 millió forintot szánnak a rekonstrukcióra.

A város szisztematikusan törekszik az önkormányzati utak felújítására. Tekintettel arra, hogy számos helyen szükséges a sürgető beavatkozás, a képviselő-testület úgy határozott, hogy az eredetileg erre a célra szánt előirányzatot 30 millió forintról 45 millió forintra emeli.

Várhatóan sikeres lesz a sárvári önkormányzatnak a városközpont funkcióbővítésére benyújtott pályázata is. Ennek a projektnek az előkészítésére 12,7 millió forintot irányzott elő az idén a város.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően az idén is lesz forrás az intézmények felújítására. Erre a célra az önkormányzat 10 millió forintot különített el. A benyújtott igények alapján a képviselő-testület úgy foglalt állást, hogy ebből a forrásból 3,5 millió forintot kap a Tinódi Sebestyén Gimnázium, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, 2-2 milliót a városi bölcsőde és a Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, 1 milliót a Nádasdy Tamás Általános Iskola, 750-750 ezer forintot a két városi óvoda. Pluszforrásokhoz jutott a város a sikeres pályázatokkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!