Hírek

2009.04.15. 02:25

Soós Zoltán: Sohasem adhatjuk fel!

Szentgotthárd - Soós Zoltán történelem-földrajz szakos tanár áll a Pronas Civil Összefogás élén. Az égetőellenes harc egyik zászlóvivőjeként hisz abban, hogy a monstrum nem fog föl-épülni.

Szenkovits Péter

A postás beszélgetésünk előtt néhány perccel hozta Soós Zoltánnak azt a hivatalos - ajánlott - küldeményt, amely tanúsítja, hogy ő a Pronas Civil Összefogás Egyesület elnöke, jóllehet a stafétabotot már tavaly decemberben átvette elődjétől, Woki Zoltántól.

Soós Zoltán (35 éves) tősgyökeres szentgotthárdi. Itt végezte általános iskoláit; ötödikes volt, amikor a tanintézménye felvette Arany János nevét. Mindig szeretett kirándulni, vándortáborozni, járt a Zempléni-hegységben, a Bakonyban, a Pilisben és még sok helyütt. Ezeknek az élményeknek a hatására választotta - a gotthárdi gimnázium elvégzése után - a földrajz szakot, amely mellé fölvette a történelmet is.

Nagyon szeretett Szombathelyen főiskolás lenni. Jó csapat volt, s valójában ott váltam felnőtté. Tanulási szempontból kemény időszak volt; huszonhatan kezdtünk, s négyen maradtunk azon a szakpáron.

Jánosházán debütált az ifjú tanár úr; az ottani önkormányzati iskolában belekerült az élet sűrűjébe. Két évre rá pályázott a Felsőszölnökön meghirdetett állásra, vissza a gyökerekhez jeligével; immár pontosan egy évtizede gyakorolja ott a hivatását. Osztályfőnök, nyolcadikosai vannak, akik éppen a kirepüléshez készülődnek.

Környezetvédelemmel kapcsolatos témákra evezve elsőként 2006 májusáról beszél, amikor is kiderült internetes forrásból, hogy az osztrák Begas szemétégetőt akar építeni a szomszédságunkban. Akkor már évek óta habzott a Rába folyó, s bizony az is borzolta az itt és a térségben élők kedélyét. A tervezett bűzműről egyre több információ szivárgott ki, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot . Helyi civil szervezet (POLISZ) - Joób Márkkal az élen - kezdett mozgolódni. Az első tüntetés októberben volt a magyar-osztrák határnál. Az önkormányzat is tárgyalt a tervezett hulladékégetőről, amely annak létesítését hatá-rozatban utasította el. Novemberben magánszemélyek, civilek ültek össze, hogy tanácskozzanak arról, miként lehetne támogatni a várost a bűzmű elleni küzdelmében. Ezen az ülésen jelen volt Soós Zoltán is. Háromfős bizottságot választottak, tagjai az önkormányzattal tartották a kapcsolatot.

2007 elejére összekovácsolódott a civil csapat, amely megalapította a Pro Natura Szentgotthárd (Pronas) - Woki Zoltán volt a keresztapa - nevű formációt, amelyet ma már Pronas Civil Összefogás Egyesület néven ismer szinte egy egész ország. Demonstrációk, konferenciák is köthetők az egyesülethez; például emlékezetes a 2008. február végi ütős tiltakozás a vasútállomásnál (mintegy nyolcszázan lehettek jelen). Azóta sok víz (habos is) lefolyt a Rába folyón; seregnyi embert mozgósító események sorát szervezte meg a Pronas, amelynek egyébként Soós Zoltán is alapító tagja, 2008. december 11. óta pedig az elnöke.

A Rába helyzete már jónak mondható. Pályázunk, hogy kiadványokat, prospektusokat jelentethessünk meg, szeretnénk visszacsalogatni az embereket, illetve szeretnénk, ha a pihenni, szórakozni vágyók felfedeznék, megszeretnék ezt a vidéket , fejti ki a Pronas elnöke.

Az égető ügye jóval nehezebb falat... Ám csak Szentgotthárdról 346 fellebbezés ment el. Körülbelül még jó egy hónap kell ahhoz, hogy a Bécsi Környezetvédelmi Szenátus (BKSZ) döntsön arról, hogy elfogadja-e a város önkormányzatát és az Őrségi Nemzeti Parkot ügyfélként; érdemi döntés szerintem úgy fél év múlva lehet az égető sorsáról. Több nagyon komoly, szakmai anyagot is meg kell vizsgálnia a szenátusnak. Nem csak magyart, hiszen Ausztriából is adtak be fellebbezéseket. Mindig azt halljuk, hogy a BKSZ háromfős bizottsága független. Ebben nagyon szeretnénk hinni. S abban, hogy szomszédainknál nincsenek összefonódások. Egyébként április 26-án osztrák, magyar, szlovén kerékpáros demonstráció lesz... Szóval nagyon bízunk abban, hogy győzünk. Ha nem így lenne, nem csinálnánk. Nem adjuk fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!