Hírek

2009.04.15. 02:27

Szűkebb keretek Sárváron

Sárvár - A város idei költségvetésében mintegy 392 millió saját bevétellel számol, miközben az intézmények támogatásokból várható bevételei csökkennek.

Erős D. Zoltán

A sárvári önkormányzat 2009. évi várható normatív támogatásokból származó bevételei mintegy 30 millió forinttal maradnak el az elmúlt évitől. Az idei előirányzat ebből a forrásból 1 milliárd 68 millió forint, ami 97,3 százaléka a tavalyinak.

Ez a változás azonban eltérő mértékben érinti az egyes intézményeket. Lesz, ahol növekszik a normatív támogatás, így például a városgazdálkodás 25,2, a bölcsőde 12,3, a Barabás György Műszaki Középiskola 3,2 százalékkal több központi forráshoz jut 2009-ben, mint tavaly.

Ezzel párhuzamosan a Gárdonyi iskola több mint 12, a Nádasdy iskola pedig mintegy 8 százalékkal kevesebb központi forrást kap. Jelentős a csökkenés a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárnál is, míg 5 százaléknál kisebb ez a mérték a többi intézménynél.

A városi kórház, valamint a tűzoltóság nagyjából ugyanannyi pénzre számíthat az idén, mint tavaly.

Az önkormányzat saját forrásaiból az idén 406 millió forinttal egészíti ki az intézmények költségvetését. Ez a támogatási mérték azonban több mint 6 százalékkal marad el a tavalyitól, s ez a csökkentés az intézményeket ugyancsak differenciáltan érinti. A tavalyihoz képest duplájára nő a Tinódi gimnáziumnak nyújtott városi támogatás, ám ez a 20 millió még így is a legkisebb támogatási összegek közé tartozik. Ennél csak a Barabás iskola támogatási mértéke alacsonyabb, 12 millió 500 ezer forint. A tavalyinál több önkormányzati támogatásra számíthat a városgazdálkodás, a bölcsőde, a gondozási és családsegítő központ, a Koncz János Zenei és Művészeti Iskola, a Vármelléki Óvoda, a művelődési központ és könyvtár. Az össztámogatásokat tekintve tavalyhoz képest a Gárdonyi iskola, a Nádasdy iskola, a Petőfi úti óvoda pozíciója romlik. Tekintettel arra, hogy a városi kórház az idén nem számíthat önkormányzati támogatásra, így az ebből származó bevételei a tavalyinak alig több mint harmadát érik el.

A város intézményei az idén több mint 5 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Ennek mintegy fele az aktuális fejlesztések finanszírozására szolgál, amely a polgármesteri hivatal költségvetésében szerepel.

Az intézmények közül továbbra is az Önkormányzati Kórház büdzséje a legnagyobb, 834 millió forinttal. A tűzoltóság az idén 264 millió forintból gazdálkodhat. A Tinódi gimnázium idei költségvetése megközelíti a 200 milliót, a Barabás Műszaki Középiskola 172, a Gárdonyi iskola 188, míg a Nádasdy 163 millió forint ki- adással számolhat.

A gondozási és családsegítő központ idei működési előirányzata 167 millió forint, a városgazdálkodásé 142 millió, míg a Vármelléki Óvoda 128, a Petőfi úti 108 millió forintból gazdálkodhat az idén. Mintegy 100 millió forint a művelődési központ és könyvtár idei költségvetése, közel 60 millió a Koncz Já- nos Zene- és Művészeti Iskola, s 53 millió a bölcsőde kiadási terve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!