Hírek

2009.04.18. 02:29

Több száz milliós hiány: jelentős bevételkieséssel számolnak a megyei kórházban

Szombathely (bb) - A teljesítményvolumen-korlát (tvk) eltörlése gondot okozhat a Markusovszky kórházban is. Az intézményben idén 500-600 millió forintos bevételki-eséssel számolnak.

Bajdó Bettina

Április 1-jétől a kórházakban eltörölték a tvk-t, helyette új finanszírozási rendszer lépett életbe. Az új rendelkezés a korábbi aktív fekvő-, valamint járóbeteg-ellátásban teljesített súlyszám és német pont értékek 70 százalékát fix díjjal garantálja, a maradék 30 százalék viszont az egészségügyi intézmények országos teljesítményétől és az egészségügyi kasszában rendelkezésre álló forrástól függ.

Marton Cecília, a Markusovszky kórház megbízott kontrolling, finanszírozási és informatikai igazgatója elmondta, hogy a tvk megszüntetése azt jelenti, hogy ezentúl nincs felső határa annak, hány beteg ellátását fizeti ki az egészségbiztosító.

- A korábbi rendszerben szinte minden hónapban túlléptük a volumenkorlátot - folytatta az igazgató. - Ez azt jelentette, hogy a megszabott határ fölött ellátott betegek beavatkozásait a kórháznak a saját pén-zéből kellett finanszíroznia. Szűkösen ugyan, de hiány nélkül zártuk a tavalyi évet.

Az igazgatónő hozzáfűzte, ezentúl minden egyes beavatkozást kifizet a biztosító, viszont azt, hogy mennyi pénzt adnak az ellátásért, előre nem lehet tudni. Minél szűkösebb az Egészségügyi Alapban rendelkezésre álló keret, és minél több beteget látnak el a kórházak, annál kevesebb pénz jut egy beavatkozásra.

- Eddig előre kikalkuláltuk, hogy mennyiből gazdálkodhatunk - hangsúlyozta Marton Cecília. - Most azonban egy-egy műtétért akár több tízezer forinttal is kevesebbet kaphatunk. Az előzetes számítások szerint éves szinten 500-600 millió forintos bevételkieséssel számolunk. Eddig nem kellett megszorító intézkedéseket bevezetni, ugyanis korábban tettünk már lépéseket a kiadások csökkentése érdekében. Az osztályok gazdálkodása szigorú keretek között zajlik, a pénzelosztást heti szinten kontrollálja a menedzsment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!