Hírek

2009.04.08. 02:29

Vasi kutató lett a főigazgató

Sárvár - Március elejétől dr. Borovics Attila személyében sárvári főigazgatója van az Erdészeti Tudományos Intézetnek. Az intézmény központja Sárvárra kerül, ezzel létrejön az első országos hatáskörű, vasi kutatóintézet. A nyárfa lehet a térség aranytojást tojó tyúkja, véli az intézet öt évre kinevezett vezetője

Nagy Ildikó

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ez év januárjában írta ki a pályázatot az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) fő-igazgatói posztjára. A pályázat nyertese dr. Borovics Attila, aki 15 éve az ERTI sárvári kísérleti állomásának kutatója. Jól ismeri az intézet nehézségeit, de lát olyan kitörési pontokat, amelyre alapozva az intézet a jövőben biztosabb talajon állhat, és kivívhatja a szakma szélesebb támogatását. Olyan versenyképes témakörök művelését tűzi ki célul, mint a bioenergetika és az ezzel kapcsolatos növedék és szén-dioxid-tartalom vizsgálatai, a klímaváltozás hatása a határtermőhelyek erdőfelújításaira és a hazai erdészeti nemesítés eredményeinek nemzetközi léptékű elterjesztése. És bár dr. Borovics Attila egyedüli pályázóból lett befutó, ez nem jelenti azt, hogy könnyű feladat vár rá. Épp ellenkezőleg: az 1897-ben Selmecbányán Magyar Királyi Erdészeti Kísérleti Állomás néven megalapított intézmény ugyanis - főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben - nem kerülheti el az átalakítást. A most még budapesti központtal működő tudományos intézetnek Gödöllőn is van kirendeltsége, Mátrafüreden, Püspökladányban, Sárváron és Sopronban pedig kísérleti állomásokat tart fenn. Az új főigazgató tervei között szerepel a budapesti központ megszüntetése, mely egyúttal azt is jelenti, hogy az ERTI centruma Sárvárra kerül, így létrejön a megye első országos hatókörű kutatóintézete. Dr. Borovics Attila a jövőben a kutatást is megreformálná: a kutatók nem nyugdíjazásukig kitartó íróasztalra, hanem egy-egy projektre szerződnének az intézethez.

A nem szakmabeliek keveset tudnak a sárvári kísérleti állomás tevékenységéről. Pedig az 1954-ben alapított intézet a hazai erdészeti nemesítés központjává vált, különösen a nyárnemesítés terén vannak jelentős eredményeik. Dr. Borovics Attila szerint a nyárfa lehet a térség aranytojást tojó tyúkja . A nyárültetvényeket ugyanis két-három évente lehet kitermelni, a nyárból készített faapríték pedig kiválthatja a földgázt. A főigazgató a saját háza táján kezdi az újítást: tervei szerint a következő fűtési szezonban már nyárfából nyert energiával fűtik az intézet épületeit és üvegházait.

A sárvári kísérleti állomás fő feladata továbbra is a szaporítóanyag-gazdálkodással kapcsolatos kutatási, fejlesztői, szaktanácsadói, valamint termesztői tevékenységek ellátása és összehangolása lesz. Mindezekkel azt próbálják elérni a szakemberek, hogy az országban folyó erdőtelepítésekhez és felújításokhoz álljon rendelkezésre megfelelő minőségű és mennyiségű szaporítóanyag. Az állomás feladatai a kor igényei szerint változnak, így napjainkban a genetikai erőforrások hasznosításával kapcsolatos kutatások és környezetünk ökológiai állapotának folyamatos nyomon követése is nagy hangsúlyt kap. Az ehhez kapcsolódó munkát akkreditált genetikai és ökológiai laboratóriumok segítik. A 64 hektáros, erdészeti génbankként funkcionáló bajti kísérleti telep pedig szaporítóanyag-termeléssel járul hozzá az intézeti fajták terjesztéséhez. A sárvári és a kámoni arborétum szintén az állomáshoz tartozik, utóbbit - pályázati támogatással - ökoturisztikai központtá szeretnék alakítani. Az öt évre kinevezett főigazgató továbbra is számít az erdészetek együttműködésére.

Dr. Borovics Attila 38 évesen lett az országos kutatóintézet főigazgatója. A fiatal szakember erdőmérnökként végzett Sopronban, majd növénygenetikai szakmérnök oklevelet szerzett Gödöllőn. Pályáját az ERTI sárvári állomásának nemesítési osztályán kezdte, 2003-ban lett állomásigazgató. Sok más eredmény, fejlesztés mellett az ő nevéhez fűződik a Kárpát-medencei tölgyfajok numerikus módszerekkel történő elkülönítése, az elmúlt időszakban pedig a gyorsan növő fafajok nemesítésére koncentrált. A Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docense ausztriai, németországi, pekingi, belgiumi szakmai továbbképzéseken is részt vett. Jelenleg három PhD hallgató munkáját irányítja témavezetőként. Nős, két gyermeke van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!