Hírek

2009.05.08. 10:30

1989. május: visszahívott képviselők, devizás boltok és bye-bye Lenin! 20 éve történt

1989. májusának első felében több országgyűlési képviselő lemondását is elérték az ellenzéki pártok. A Videoton devizás boltokat nyitott, Székesfehérváron nem hívták többé Leninnek és Vorosilovgrádnak a lakótelepeket. Felfüggesztették a bős-nagymarosi vízlépcső nagymarosi munkálatait és megpróbáltuk törleszteni a 15 milliárdos államadósságot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

1989. május 11. - 41 évvel első megjelenése után Magyarországon, a budapesti Kossuth Klubban is bemutatkozhatott a Münchenben megjelenő Új Látóhatár című folyóirat.
 
1989. május 11. - Az Európa Tanács azt javasolta, Magyarország és Lengyelország legyen az ET parlamenti közgyűlésének két első "különleges meghívottja", s így törvényhozási küldöttségeik szavazati jog nélkül részt vehetnek az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában.
 
1989. május 12. - A Videoton Elektronika Kereskedelmi és Szolgáltató Leányvállalat közölte: devizáért árusító boltokat nyit, amelyekben a Videoton vállalatcsoport exportra készített termékeit, szórakoztatóelektronikai cikkeket árusítanak.
 
1989. május 13. - A Minisztertanács soron kívüli ülésén úgy döntött, hogy - a további vizsgálatokat igénylő kérdések tisztázása érdekében - a bős-nagymarosi vízlépcső nagymarosi munkálatait azonnali hatállyal felfüggeszti. A kormány felhatalmazást kért az Országgyűléstől arra, hogy a szerződés módosításáról a csehszlovák féllel tárgyalásokat folytasson.
 
1989. május 13. - Székesfehérvár város tanácsának végrehajtó bizottsága úgy döntött, a Lenin és a Vorosilovgrád lakótelepek visszakapják történelmi nevüket, ismét Palotavárosnak, illetve Vízivárosnak nevezik a városrészeket.
 
1989. május 14. - A magyarországi németek hagyományos pünkösdi találkozója keretében megnyílt Pécsett a Lenau-ház, a dél-dunántúli németség szellemi és művelődési központja.
 
1989. május 15. - Lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról Korom Mihály, akinek visszahívását az MDF kiskunfélegyházi szervezete kezdeményezte.

1989. május 15. - A Művelődési Minisztérium és Soros György magyar származású amerikai üzletember megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Soros Alapítvány növeli a magyarországi tudományos, kulturális, oktatási és egészségügyi programok támogatását.
 
1989. május 15. - Az IBUSZ CITY buszokat indított, amelyek Budapest nevezetességeit járták be, az utasok angol és német nyelvű tájékoztatófüzetet kaptak, s magnetofonról is hallhatták a legfontosabb információkat.

1989. május 15. - Grósz Károly, az MSZMP főtitkára a The New York Times című amerikai lapnak nyilatkozva kifejtette: Magyarországnak nyolcmilliárd dollár külföldi tőkére van szüksége a következő öt évben, hogy korszerűsíthesse gazdaságát és törleszthesse tizenöt milliárd dolláros adósságát.
 
1989. május 16. - Az MSZMP Borsod Megyei Bizottsága úgy döntött, bérbe adja 1977-ben épült 12 szintes miskolci székházának egy részét.
 
1989. május 16. - Varga Gyula, a Zala megyei országgyűlési képviselőcsoport vezetője lemondott mandátumáról. Visszahívásáért a Magyar Demokrata Fórum és a FIDESZ zalaegerszegi szervezete indított aláírásgyűjtési akciót.
 
1989. május 16. - Kemenes Ernő, az Országos Tervhivatal elnöke a parlamentben ismertette a kormány csomagtervének részleteit. Ezek szerint jelentősen visszafoghatók a költségvetési támogatások, a védelmi kiadások és az államigazgatási költségek, a társadalombiztosítási alap átveszi egyes egészségügyi, és szociális szolgáltatások finanszírozását, s megadóztatják a bankok inflációs nyereségét. Élénkítik a kis- és közepes vállalkozásokat, nem szubvencionálják tovább a veszteséges vállalatokat.
 
1989. május 16.
- A Művelődési Minisztérium közleménye szerint mivel a gimnáziumi érettségi matematikatételek egyes budapesti és vidéki gimnáziumokban idő előtt ismertté váltak, ezeket a dolgozatokat nem értékelik, a vizsgázók év végi matematika jegyüket kapják, a felelősség megállapítására rendőrségi vizsgálat indul.
 
1989. május 16. - A helyi és megyei agrár-reformkörök képviselői létrehozták országos szervezetüket, az Országos Agrár-reformkört.
 
1989. május 17. - Az MSZMP Budapesti Bizottságának Villányi úti oktatási igazgatóságán a marxista reformpárttá válás feltételeiről tartott előadást Nyers Rezső, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, államminiszter. Kiemelte: az MSZMP reformpárttá válása az egyedüli helyes irányvonal, viszont ha az ország általános gazdasági helyzetében és az életkörülményekben nem sikerül javulást elérni, akkor az MSZMP nem fog reformpárttá válni. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a reformszárny és a centrum fokozatosan egybeolvadjon, hogy a reformpolitika a párt centrumába kerüljön. A főtitkárváltás szükségességére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Grósz Károly korábbi magatartását a reformok támogatásával váltotta fel, de a párttagság véleményét majd demokratikusan ki kell kérni a főtitkár személyéről. Nyers szerint fennáll a jobboldali visszarendeződés veszélye, ha nem valósul meg a többpártrendszerre való békés átmenet, s a mai politika az alternatív szervezetekkel együtt összeomlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!