Hírek

2009.05.14. 07:14

Éppen szívbe talált az eldobott Rambó-kés

Csörötnek - Mozgalmas volt a helyi cigányfórum. Magasra csaptak az indulatok, amikor a helybeli romákról szóló főiskolás beszámolót ismertették. Valaki azt mondta, hogy gyermekét lökik-bökik az iskolában.

Kozma Gábor

A településen ülésezett a Cigánytanács, amely ekkor már bizonyos tekintéllyel bírt a romák körében. Talán ezért is voltak a szokásosnál többen kíváncsiak a fórumra, amely Hajnal Ágota főiskolai beszámolójával indult. A szép, hosszú hajú lány elmondta, hogy a falu 20 százaléka cigány, és ő társaival 39 családot vizsgált. Miközben beszélt, egy férfi felállt, és kikérte magának a cigányozást. Mások lehurrogták, mondván: ők  nem szégyellik, hogy cigánynak születtek. A legtöbben sérelmeiket sorolták. Egy szülő azt mondta: A gyerekemet lökik-bökik az iskolában (ezt napokkal később az intézmény igazgatója cáfolta, mondván: éppen a tanítónő ültette maga mellé a gyereket, példamutatás gyanánt). 

Hegyhátsál új búcsút indított, elunva a nádasdi fennhatóságot. Falugyűlésen döntöttek a  saját ünnep mellett. Megjegyezték: a nádasdi plébániatemplom búcsúját is tovább tartják. Május elején Városszépítő és Honismereti Egyesület alakult Vasváron. Fiatalok írtak nyílt levelet a megye országgyűlési képviselőihez: ne foglalkozzanak az ifjúsági törvénnyel, meghaladta azt már az idő. Valóban; a lapokban (már készítik elő a Magyar Nyugat megjelenését a szintén megalakulás előtt álló, helyi Ellenzéki Kerekasztal képviselői) sorra jelennek meg a fotóriportok a vasfüggöny bontásáról. A sorkatonák örömmel kapkodják szét a zárat, a lakosság szinte dühödten segíti őket. A tisztek látszólag jól viselik a kenyerüket felélő eseményeket, de, mint egyikük fogalmaz, az állomány 90 százaléka ellenzi ezt az egészet. 

Megszületik a színházalapító társaság alapító okirata, dr. Konkoly Alajos, a Falco jogásza jegyzi. Kiss József színész-rendező türelemre int. A színházcsinálás nem kapkodós dolog, mondja. 

A győri rádió bemondja, hogy a Merkur előfizetést fogad el az indiai Maruti személygépkocsikra. Ára 345 ezer forint, a kötelező előleg 40 százalék. Békenapot rendeznek Bükön, Mayer Bertalan országgyűlési képviselő szónokol. Méltatja a szovjet felszabadítókat, de azt is megjegyzi: Emlékezni akarok népem elesett fiaira, meggyalázott asszonyaira, lányaira... Nem vagyunk bűnös nemzet, a vezetőink voltak bűnösök. 

Olasz üzletemberek tárgyalnak Szombathelyen Federico Cosellina vezetésével. Megtekintik a Kertész téeszt, a Falcót. Nem ígérnek semmit, aztán  ezt be is tartják. A megyét megrázza a hír: az egyik diákotthonban egy tanuló a feje mellett, vakon hátrahajította Rambó-kését és az szíven találta osztálytársát. A tragikus esemény néhány pillanatra elhomályosítja a közéleti történéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!