Hírek

2009.05.13. 02:27

Gotthárdon a marihuána legkeményebb drog

Szentgotthárd - A kábítószer-fogyasztás elleni fellépés eredményeit is összegezte legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Továbbra is igaz: itt még nem jelentek meg a kemény drogok.

Szenkovits Péter

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a képviselő-testület értékelte a Rába-parti város közrendjét, illetve közbiztonsági helyzetét. Ugyanazon az ülésen a városatyák áttekintették és fölülvizsgálták a kábítószer-fogyasztással összefüggő tapasztalatokat is.

Az e témával kapcsolatos beszámoló tartalmazta a III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium, a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény (SZOI) Vörösmarty Gimnázium, a SZOI Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Tagintézmény, a rendelőintézet, valamint a Pannon Kapu Kulturális Egyesület megállapításait is. Miután az anyagot megismerték a képviselők, tudomásul vették azt. Arra kérték a beszámoló elkészítésében részt vett intézményeket, szervezeteket, hogy a drogprevenciót hatékony közreműködésükkel a jövőben is segítsék. A testület kérelemmel fordul a közbiztonsági közalapítvány kuratóriumához, hogy negyedévenként segítse ifjúságvédelmi őrjárat finanszírozását. Felkéri a helyi rendőrőrsöt, hogy rendszeresen ellenőrizze a vendéglátóhelyeket, s jelezze a polgármesteri hivatalnak, ha jogszabálysértést észlel.

A város bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottsága - a képviselő-testületi ülés előtt egy jó héttel - megtárgyalta többek között e témát is. Ekkor a rendőrőrs parancsnoka tájékoztatást adott arról, hogy tavaly sikerült a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítésének eredményességét növelni, azaz több elkövető került kézre, köztük termesztők és terjesztők is voltak. Ez különösen azért jó eredmény, mert nagyon nagy a latencia (a lappangási idő). Továbbra is igaz: Gotthárdon nem jelentek meg az úgynevezett kemény drogok, hanem a lágyakat, a marihuánát fogyasztják. A terjesztés szempontjából gyanús helyeket, gócpontokat a rendőrség ellenőrzi. Elhangzott az is: a droghelyzet kezelése nem csak a rendőrség feladata.

A városatyák elé került előterjesztés további feladatokat is megfogalmazott: A bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepció szerint a családsegítő koordinális bizottságban - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - folytatni kell az iskoláskorúak, fiatalkorúak problémáinak folyamatos figyelemmel kísérését, a bűnnel, a bűnözéssel, a kábítószerezéssel kapcsolatos jelenségek feltárását és jelzését, a problémák megoldására javaslat kidolgozását, a egyedi gondok, esetek megtárgyalását.

Egy tavalyi képviselő-testületi határozat értelmében a rendőrőrs koordinálásában és a pedagógusok aktív részvételével folytatni kell az ifjúságvédelmi őrjáratok szervezését. Erre tavaly tavasszal két ízben került sor. Idén bizonyos finanszírozási gondok adódtak, az őrjáratokban részt vevő két rendőr munkáját kellene kifizetni, a rendőrőrs egyébként az autót térítésmentesen bocsátja rendelkezésre. A bizottság és az ön-kormányzat kérelemmel fordul a város közbiztonságáért közala- pítvány kuratóriu-mához, hogy negyedévenként anyagilag segítse az őrjáratok anyagi fedezetének előteremtését.

Az Ifjúsági Cselekvési Terv szerint megfontolandó a későbbiek során egy úgynevezett drogstratégia elkészítése. A kábítószer témáját a képviselő-testület évente napirendre tűzi, ennek előkészítésében a hivatal és a már említett - érintett - intézmények, továbbá szakemberek részt vesznek, így a probléma folyamatosan úgymond szem előtt van. Ha a helyzet romlik, sor kerülhet egy drogprevenciós stratégia megfogalmazására.

A beszámoló rámutat arra is, hogy az értelmes szabadidős elfoglaltság megteremtése a fiatalok számára egy másik irány, melyet részben meg kellene teremteni, részben meg kellene tartani. Bizony igen komoly lépések történtek ebben az ügyben az elmúlt években. Vannak értelmes szabadidős programok, de - sajnos - nem mdenkit érdekelnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!