Hírek

2009.05.20. 02:28

Megszűnnek egyes vasúti kedvezmények

Budapest - Egyes médiumok tényként kezelik, hogy a vasúti kedvezmények egy részét megszünteti a kormány. Döntés nem született, annyi biztos, hogy szűkülnek a kedvezmények.

Peltzer Géza

A hosszú évek óta veszteséges MÁV - amelynek személyszállítási üzletága köztudottan nem hoz nyereséget - mindent megtesz, hogy költségeit csökkentse - és erre a válság még inkább rákény-szeríti az ország legnagyobb munkáltatóját. Ma még számos kedvezmény vehető igénybe utazáskor: más-más mértékben, de kedvezményt kapnak a hadirokkantak és kísérőik, a hadiözvegyek, a fogyatékkal élő személyek, a gyógypedagógiai intézetek tanulói, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozottak, valamint kísérőik és látogatóik, a közalkalmazottak és a magyarigazolvánnyal rendelkezők. Ma még kedvezményes jegyet válthatnak a családok (ki-emelten a nagycsaládosok), az 55 év felettiek, a nyugdíjasok, a 65 éven felüliek pedig ingyen utaznak. Félárú jegy jár a diákoknak - nappali és esti tagozatosoknak egyaránt - és azoknak a csoportoknak, melyeknek tagjai 18 év alattiak. De mérsékelt áron válthat jegyet évente négy alkalommal bárki, aki 6 és 65 év közötti életkorú. Nem csoda, hogy teljes árú jegyet ma csupán az utazók 18-19 százaléka vált a pénztárakban.

Egy országos napilap szerint a MÁV-Start olyan javaslatot készít elő, melyben a 65 év feletti ingyenes utazás megszűnne, helyette a teljes árú mentjegy tíz százalékát kellene kifizetnie a nyugdíjasoknak. Ugyanez lenne a helyzet a hat év alattiak esetében is.

A MÁV-Start Zrt. nem cáfolta, hogy a kormányprogram része az utazási kedvezmények rászorultsági alapú felülvizsgálata, de Balogh-Fazekas Anita szóvivő hozzátette, döntés nem született, így részletesebb információt nem tudnak adni. Fizetnek ezentúl a 65 év felettiek és a hat éven aluliak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!