Hírek

2009.05.05. 15:14

Megszüntették a feljelentés nyomán indult eljárást

Szombathely - Ősszel nyilatkozatháború dúlt a megyeszékhelyen, a szocialista alpolgármester és a fideszes frakcióvezető üzengetéseiből derült ki, hogy esetleg krimibe hajló politikai játszma zajlott a színfalak mögött. Miről is van szó valójában?

Angyal László

Történt valami tavaly nyáron Szombathelyen. Minderről maga dr. Czeglédy Csaba alpolgármester számolt be, igaz jóval később, tavaly októberben. Részlet a sajtónyilatkozatából.

" Marton Zsolt érintettje egy zsarolási ügynek, amely nyáron jutott tudomásomra közfeladatom ellátása során. Mivel feltételezett bűncselekményről szereztem tudomást, nem tehettem mást: két hónapja saját nevemet felvállalva büntetőfeljelentést tettem a Vas Megyei Főügyészségen. Mostantól kezdve a bűnüldöző hatóságok feladata, hogy kiderítsék, mi történt 2008 júniusa végén, július elején Szombathelyen. Bízom benne, hogy ki fog derülni az igazság. Remélem, hogy az a két ember, akik kínok-kínját állták ki január óta, nem lesznek tovább megfélemlítve, és el fogják mondani a hatóságnak, mit követett el ellenük az ismeretlen tettes."Marton Zsolt

Az alpolgármester óvatosan fogalmazott, Marton Zsolt határozottan cáfolt. 

"Czeglédy Csaba, szocialista politikus feljelentéssel fordult a Vas Megyei Főügyészséghez, amelyben zsarolással vádolt meg. Az MSZP-s alpolgármester azt állítja, hogy dr. Gyimesi József városi képviselőt megfenyegettem: ha nem mond le képviselői mandátumáról, elveszíti a Vas Megyei Kéményseprő Kft. a szolgáltatási pályázatot. Czeglédy fenti állításai minden alapot nélkülöznek."

Után jártunk, mi is történt az elmúlt hónapokban. A vasi rendőrök elfogultsága miatt a zalaiak nyomoztak, de a felügyeletet a Vas Megyei Főügyészség látta el. A feljelentés  zsarolás miatt, ismeretlen tettes ellen érkezett, de a hatóság befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indított eljárást. A ritka bűncselekmény lényege: az követi el, aki arra hivatkozik, hogy egy hivatalos személyt befolyásol, maga vagy más részére jogtalan előnyt kér vagy elfogad.

Úgy tudjuk, hogy a feljelentés szerint Németh László, a Vas Megyei Kéményseprő Kft. ügyvezetője jelezte dr. Gyimesi Józsefnek,  a cég ügyvédjének (aki önkormányzati képviselő, s januárjától a kft. tagja), hogy Marton Zsolt közölte vele: amennyiben dr. Gyimesi József lemond képviselői mandátumáról, akkor a megyei közgyűlésen kedvezően bírálják el a cég pályázatát, azaz öt évre megkapják a megbízást. Ez indította el a szóbeszédet.

A zalai rendőrök az ügyben meghallgatták az összes érintett, köztük az ügyvédet, dr. Popgyákunik Pétert, ahol a lemondó nyilatkozatot letétbe helyezték, sőt, még az érintettek telefonhívásainak listáját is átnézték, illetve szembesítették a tanúkat is, majd az aktát azzal adták át az ügyészségnek, hogy szerintük nem történt bűncselekmény.

Dr. Székely Tamás, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség megszüntette az eljárást, mivel a rendelkezésre álló, és részben ellentmondó bizonyítékok alapján nem állapítható meg bűncselemény elkövetése, illetve az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Dr. Czeglédy Csaba megkapta az ügyészség határozatát. Elmondta: ellene panaszt nyújt be. A határozatban az ügyészség rögzít olyan nyilatkozatokat, melyek egyértelműen alátámasztják a véleményemet, vagyis: még lehet összefüggéseket feltárni az ügyben.

Marton Zsolt: ősszel már mindent elmondtam az ügyről, s nem kommentálom a fejleményeket, illetve az igazságszolgáltatásban dolgozók munkáját.  

Legfeljebb politikai csibészség?

Nem büntető ügy, legfeljebb a politikai csibészség kategóriájába tartozhat ez a cselekmény: így fogalmazott egy magas beosztású rendőr, miután megismerkedett a fenti (büntető?) ügy részleteivel. Akárhogyan is végződik jogilag majd a történet (a Legfőbb Ügyészség bírálja majd el a panaszt), annyi bizonyos, hogy a szombathelyi politikusok a tavaly nyári  produkciójukkal már beírták magukat a 2008-as évkönyvekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!