Hírek

2009.05.25. 15:35

Orbán főkapitány lebetonozna, annyi a tolvaj

Szombathely, Szaknyér - Közéleti fórumot tart Orbán Péter szombathelyi rendőrkapitány a Derkovitson. Az érdeklődés nagy, igaz, a tolvajok száma sem kicsi ekkoriban. Ez a panaszok fő tárgya. A román Ceausescu panaszkodik a magyarokra a Varsói Szerződésben.

Kozma Gábor

Ami ötven kilónál könnyebb és nincs lebetonozva, azt el is viszik, mondja a szónok nagy derültség közepette. A dolog pikantériáját az adja, hogy a bő humort a városi rendőrkapitány, dr. Orbán Péter ereszti meg egy lakótelepi közéleti fórumon. A rendszerváltás zavarosában egyre többen halásznak. A kapitány azzal is elborzasztja a jelenlévőket, miszerint tavaly tíz autót is elkötöttek. Autót lopni ekkor közfigyelmet kiváltó bűncselekmény volt. Orbán Péter elismerte, hogy az állománynak csupán a fele érettségizett: Van még mit bepótolnunk a kulturált viselkedés terén, modorilag. Végül köszöntötte az önkéntes rendőröket. 

Emlékművet avattak Szaknyérban. A második világháborús oszlopnál dr. Sütő Kálmán országgyűlési képviselő méltatta az elesettek érdemeit. Az emlékművet társadalmi munkában emelték, több ezer forintot adva össze. Így volt ez a megye más falvaibanis. Nem hat bombaerővel, de a közvélemény örül a kormány döntésének: felfüggesztik a Bős-Nagymaros vízlépcső beruházást. Inkább a ballagásra figyelnek a népek; a megyében 660 gimnazista és csaknem ezer szakmunkástanuló búcsúzik. Közülük sokan vették örömmel, hogy az utolsó évben már nem volt kötelező az orosz nyelv tanulása. Helyette viszont mást kellett választaniuk, a megyében a német nyelv dominált. 

A román pártvezér, Nicolae Ceausescu személyesen panaszkodik a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének ( a VSZ PTT a legmagasabb döntési fórum a Keleti tömbben). A hírt a spanyol El Pais napilap közli le, emígy: A két szocialista ország kapcsolata mélypontra jutott a magyar kisebbséget ért román zaklatások miatt... A románok szerint a magyarok ellenséges fellépése miatt szükség van a PTT rendkívüli, májusi összehívására. Ceausescu pártfőtitkár kijelentette, hogy a magyarok szocializmus ellenesek és ez ellen minden eszközzel fel kell lépni. Ezért kérik a magyar-ügy napirendre tűzését a PTT-ben. Gorbacsov a sürgetést figyelmen kívül hagyja, a júniusi soros ülésen pedig másról tárgyalnak. Jelesül a megszűnésről. 

Megalakul a Vasi Diákszövetség. Bodor Tamás ifivezető szerint a haladó jellegű ifjúságpolitikát vinnék tovább, bárki jöhet közénk. Jellemző ezen időszakra, a KISZ osztódására, hogy a Rába Futóműgyárban is alakul egy ificsoport, a DIT (Demokratikus Ifjúsági Társaság). Ekkor már Gyöngyöst lehetne rekeszteni az utódokkal. Nem véletlen a nagy rajzás: a KISZ igen jelentős ingatlan és ingó vagyonnal rendelkezett, s ennek birtoklásáért folyik a harc. A Vörösmarty utcai pártklubban az Úri muri című filmet vetítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!