Hírek

2009.06.01. 22:34

A keleti blokk legprofibb titkosszolgálata: Budapesten is ténykedett a Stasi

Berlin - A Stasi az egyik "legprofibb" titkosszolgálat volt a keleti blokkban - mondta az MTI-nek korábbi kutatásai kapcsán Ungváry Krisztián.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A magyar történész Berlinben részt vett a Collegium Hungaricum hét végi rendezvényén, amelyen a kulturális intézetben októberben nyíló, a hajdani kelet- és nyugatnémetek - még a német egyesülése előtti - történelmi balatoni találkozóit bemutató kiállítás főpróbáját jelentette. A berlini fal lebontásának 20. évfordulójához időzített kiállítás anyagai között számos olyan dokumentum is szerepel, amely a hajdani keletnémet kommunista állambiztonság, a Stasi rendkívül aktív balatoni tevékenységét leplezi le.

Kitelepült kémelhárítás
 
Ungváry utalt arra: a Stasi annak idején csak azért tartotta megfigyelés alatt az egyszerű NDK-állampolgárokat, hogy megakadályozza azok "rossz útra" térését, illetve azt, hogy harmadik országba próbáljanak disszidálni. "A kémelhárítás általában ezt saját országában szokta végezni, s más országokba nem települ át. Az akkori NDK azonban kivételt jelentett, és saját állampolgárait egyfajta árnyékként szinte halálukig szerette volna kísérni" - mondta.

 Ungváry a 90-es évek közepén német ösztöndíjjal Freiburgban tanult és a Stasi magyarországi kapcsolatait is kutatta, egyik legutolsó könyvében pedig a magyarországi politikai rendőrség 1956 és 1990 közötti működését elemezte. Kutatásai kapcsán az MTI-nek elmondta: a magyar titkosrendőrség és a Stasi együttműködése 1988-89-ig "zavartalan" volt. Mindkét fél természetesnek tartotta, hogy kielégítse a másik igényeit. A magyar titkosrendőrség ugyanakkor nem tartott operatív törzset például Berlinben az ott turistáskodó magyarok megfigyelésére, ahogy azt a Stasi Magyarországon tette. Ebből a szempontból az együttműködés inkább egyoldalú volt, az NDK-s fél sokkal több dolgot kért a magyaroktól - amit meg is kapott -, mint amennyit a magyarok kértek a keletnémetektől.

A politikai gyilkosságtól sem riad vissza a Stasi 

Ungváry elmondta: a két ország titkosszolgálati szervei maximálisan együttműködtek egymással, tevékenységükben azonban volt különbség. "Magyarországon a titkosszolgálat teljes mértékben a politikának alárendelve működött, s ebből adódóan sokkal enyhébb, sokkal kevésbé brutális módon végezte el ugyanazt a munkát, amit a Stasi, amely még a politikai gyilkosságtól sem riadt vissza. További különbséget jelentett az is, hogy Magyarországon a titkosszolgálat részt vett a rendszerváltás folyamatában, ezzel szemben a Stasi az utolsó pillanatig kitartott a hajdani kommunista állampárt, az NSZEP mellett.
 
A Németországot a közelmúltban felkavaró, a keletnémet kommunista állambiztonsági szolgálat korábbi nyugat-berlini tevékenységét feltáró ügy kapcsán a történész arra emlékeztetett: az egykori Stasi-iratokat folyamatosan tárják fel, s az a tény, hogy a kutatás engedélyezett, nem jelenti azt, hogy minden egyszerre kiderül. Épp ezért fel kell készülni arra, hogy bármely pillanatban napvilágra kerülhet olyan információ, amely az eddigi történeti tudást felülírhatja.
 
Ungváry Krisztián úgy értékelte, a Stasi tevékenysége általánosságban rendkívül professzionális volt, a hajdani keletnémet állambiztonsági szerv képes volt arra, hogy még a legmagasabb szintekre is beépüljön. A Stasi az egyik "legprofibb" titkosszolgálat volt a keleti blokkban - hangsúlyozta, nem zárva ki az "új meglepetéseket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!