Hírek

2009.06.11. 22:20

A pénzügyi válság már oldódik, de a gazdasági krízisból sokáig tart a kilábalás

Budapest - A pénzügyi válság már oldódik, a gazdasági válságból való kilábalás azonban hosszú ideig tart majd, állította csütörtökön az egyik jelentős magyar pénzintézet vezetője.

MTI

A mélypont ősszel várható

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség volt elnöke szerint a válság mélypontja Magyarországon az ősszel lesz. A bankok számára pedig az a legnagyobb kihívás, hogyan tudják kezelni jelenlegi portfoliójukat.

A hathatós válságkezelés tehát minden gazdasági szereplő számára fontos azért, hogy a világgazdasági - így a magyar - növekedés mielőbb meginduljon. A kormány ezért is tett az elmúlt hatvan napban több gyors, fájdalmas, de elkerülhetetlen lépést a növekedés megindítására - jelezte a kormányfő a Menedzserek Országos Szövetségének közgyűlésén csütörtökön Budapesten. Bajnai Gordon véleménye szerint az egyensúly "kordában tartása" után gyorsan lehet teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges egyéb kritériumokat. 

A kormányfő utalt arra is: Magyarország további, új megoldásokat keres annak érdekében, hogyan lehetne az uniós forrásokat még inkább a gazdasági válság kezelésére felhasználni. Ezt a miniszterelnök azt követően mondta Budapesten, hogy  tárgyalt Danuta Hübnerrel, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával.     

A tervezett vagyonadó a kilábalást segíti

A tervezett vagyonadó is segítheti Magyarország kilábalását a válságból, hangoztatta a pénzügyminiszter egy szakmai tanácskozáson. Oszkó Péter úgy vélte: az egyéni és politikai érzelmektől fűtött vita zajlik ugyan a vagyonadó körül, de szakmai szempontból vitathatatlan, hogy a vagyon adóztatása is  lehetővé teszi a jövedelmeket terhelő adók csökkentését. Az adócsökkentés fedezetét nagyrészt a forgalmi és a jövedéki adók emelése, valamint a vagyon típusú adók bevezetése teremti meg - jelezte a pénzügyi tárca vezetője.
 
Figyelemre méltó Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövetének szekszárdi kijelentése, miszerint: a gazdasági válság ellenére is a finn befektetők érdeklődése töretlen Magyarország iránt. A nagykövet a tolnai megyeszékhelyen a helyi befektetési lehetőségekről tájékozódott.

Javuló hozamok

Kedvező hír, hogy a javuló hozamok májusban ellensúlyozni tudták a tőkekivonást a befektetési alapokból, így kismértékben nőtt az alapok összesített vagyona - tartalmazza a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) csütörtökön közölt összesítése. A múlt évi mínusz 20 százalékos hozam után az idén májusig közel 5 százalék pozitív átlag-hozamot értek el a magyar magánnyugdíjpénztárak, az ING-é 9,77 százalékot tett ki - állítják az ING Nyugdíjpénztár elemzői.
 
Alig változott a forint árfolyama csütörtökön: az eurót 279,25 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 279,96 forint után - ez ugyancsak a pozitív trendet erősíti.  A jelek arra mutatnak, hogy jótékony hatást fejt ki az Európai Unió tagországaiban a gazdaság élénkítésére tavaly kidolgozott nagyszabású uniós terv - állapította meg egy csütörtökön megjelent írásában Jan Fischer cseh miniszterelnök, az állam- és kormányfői EU-tanács e félévben soros elnöke.
 
EU-csúcs egy hét múlva: újabb intézkedések

A 27 EU-tagállam vezetői egy hét múlva tartandó brüsszeli találkozójukon foglalkoznak azzal kérdéssel, hol tart és milyen hatást tett a nemzetközi gazdasági válság hatásait kivédeni próbáló uniós gazdaságra a tavaly jóváhagyott program, amely - főleg a tagországok nemzeti forrásaira építve - összességében több mint 200 milliárd eurónyi intézkedést helyezett kilátásba.
 
A hosszú és mély recessziót követően 2010 közepén indulhat be a gazdasági növekedés az euróövezetben a Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint. A Moody's Investors Service-nél pedig az a vélemény alakult ki, hogy az EU jobban járna, ha kihúzná a bajból a valutaleértékelés kockázatával küszködő lett gazdaságot.
 
Kedvezőtlen hír, hogy nem 1,75 százalékkal, mint korábban jelezték, hanem 3 százalékkal csökken az idén a világgazdaság kibocsátása - jelentette ki csütörtökön Robert Zoellick, a Világbank elnöke. A 2010-ben várható fellendülés üteme még bizonytalan, és a jelenlegi válság utóhatásait a fejlődő országok  az eddiginél is jobban megérezhetik, kilátásaik egyre sötétebbek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!