Hírek

2009.06.24. 02:28

Bildein: a falu határok nélkül

Bildein - A határtól pár kilométerre levő falu polgármestere, Walter Temmel szerint a határ már csak a fejekben létezik. A határnyitás huszadik évfordulóján a mondás különösen aktuális.

Peltzer Géza

Az elöljáró ennek megfelelően is él: jó kontaktusban van a magyarokkal, a lassan tíz éve működő Picture On fesztiválra mindig hív magyar fellépőket. Névjegykártyáján is szerepel a mondat: Das Dorf ohne Grenzen (Falu határok nélkül).

A kis burgenlandi település két magyar falu - Pornóapáti, Szentpéterfa - között helyezkedik el. A három község között mindig jó volt a kapcsolat, ami a határnyitás óta csak tovább erősödött. A Bildein szó nyers angol fordítása picture on . Az ezredfordulón erre a szóötletre könnyűzenei fesztivált alapítottak, amely évről évre ismertebb lett. Idén is megrendezik augusztus 7-8-án, tizennégy zenekar részvételével. Köztük két magyar együttes is lesz, a budapesti Mistery Gang és a kőszegi Ocho Macho. (A többi fellépő: Guano Apes, Iamx, Mad Caddies, Hayseed Dixie, Les Babacools, Tanz Baby, Life of agony, Fear Factory, Slut, Superbutt, Rising Girl.)

A kis falu szívében a Vitus-templom és a platánfák árnyékában az utóbbi években kiépült egy kulturális központ is, amely bormúzeumból, rendezvényteremből, kiállításteremből, kortörténeti múzeumból és élelmiszerboltból áll. A polgármester büszkén vezet körbe a mintegy 2,7 millió euróból - felerészt EU-pénzből - felépített centrumban. Először az egykori plébánia borospincéjéből kialakított borarchívumba vezet be.

- A bormúzeumban húsz helyi bortermelő legjobb borai tekinthetők meg évjáratonként elhelyezve - mondja. A régióra elsősorban a kékfrankos, a pinot noir, a weissburgunder és a chardonnay jellemző, de van itt uhudler is - tudjuk meg.

A földszinten borkóstolásra is lehetőség nyílik - mondja Herr Temmel, és már önti is az előttünk álló poharakba a kékfrankost, illetve a chardonnay-t.

A nem messze levő Burgenlandi Kortörténeti Múzeumban Ausztria legfiatalabb tartományának tárgyi emlékei tekinthetők meg 1921-től egészen napjainkig.

A fő rendezvényteremben ottjártunkkor temetés utáni fogadást tartottak, de a hely kiválóan alkalmas kulturális rendezvények lebonyolítására is. Az 1956-os magyar forradalomról itt, Burgenlandban is megemlékeztek. Ünnepséget rendeztek, fotókiállítást szerveztek, ezekről akkor lapunk is beszámolt. Június 27-én este fél kilenckor itt lép fel például az országszerte ismert kabarészínész, Bernhard Ludwig. A polgármester büszkén meséli, hogy holdfény mozi is lesz a fesztivál téren, a belépés mindenki számára ingyenes lesz.

A következő komolyabb beruházás egy olyan gyalogút kiépítése lesz, amelyen sétálva az ide látogatók megismerkedhetnek azzal a hosszú történelmi időszakkal, amikor a határ még létezett Ausztria és Magyarország között. Ez elsősorban a mai nemzedék számára lehet érdekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!