Hírek

2009.06.17. 02:24

Csatornázás útfelújításokkal

Körmend - Nemrég a testület csatornázásról, eszközbeszerzésről és útfelújításokról is döntött. A fejlesztéseket pályázatok segítségével valósítják meg, melyhez önerőt is kell biztosítania a városnak.

Bajdó Bettina

Az önkormányzat a feladatellátás színvonalának javítását tűzte ki célul, ehhez támogatásra van szükségük. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács egyik pályázatán a városok 20 millió forintos segítséget kaphatnak terveik megvalósításához. A testület a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztési ütemterv szerinti 2009-es, valamint a 2010-es egyes szakaszainak megvalósításához szeretné a támogatást igénybe venni. A pénzt a Bercsényi, a Kis, a Honvéd, a Béke, a Katona, az Achim, a Legény, a Prímás, a Zsák és a Szent Imre herceg utcára költenék. A tervezett beruházás összköltsége - a 25 százalékos áfával - 86,84 millió forint lenne. Ebből saját erőként 66,84 millió forintot kell biztosítani. A képviselők egyhangúlag szavazták meg a szükséges önerőt, s felhatalmazták a polgármestert a pályázat benyújtására.

A Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás szintén indulni kíván ezen a pályázaton, mégpedig a közfoglalkoztatásban dolgozók munkavégzéséhez szükséges eszközök fejlesztése miatt. A megítélhető maximális támogatás itt is 20 millió forint, a támogatás mértéke 75 százalékos. Ennek alapján 6,6 millió forintot kell biztosítani a kistérség településeinek. A beruházás értékét a lakosságszám, a közigazgatási terület és a közfoglalkoztatási tervben vállalt közfoglalkoztatottak száma alapján felosztották a települések egymás között, ennek alapján Körmend 9,7 millió forintot költhet eszközbeszerzésre. Ebben benzinmotoros fűnyíró, motorfűrész, bozótvágó, szárzúzó, kapálógép, fűnyíró traktor, MTZ traktor, adapter a traktorhoz, pótkocsi, valamint kéziszerszámok szerepelnek. A pályázat benyújtásához szükséges 2,4 millió forintot biztosította a testület.

Még egy pályázaton indul a város, ezt szintén a Regionális Fejlesztési Tanács írta ki, városok esetén egy-egy pályázathoz maximálisan 10 millió forint nyerhető el, a támogatás mértéke 50 százalékos. A 2009-es költségvetés elő-irányzataiban a Gizella királyné és a Petőfi utca felújítása szerepel. A Gizella királyné utca esetében a költségek 18 millió forintra rúgnak, melyhez kilencmilliós önerő kell. A pályázatban nem lehet elszámolni az utca nyugati oldalán a járda felújítását és a zárt csapadékvíz-elvezető kiépítését, mely 5,4 millió forintba kerülne, így a beruházás teljes költsége 23,4 millió.

A Petőfi utcában a tervek szerint felújítják a burkolatot, emellett elbontják a korábbi szegélykövezést, s padkát alakítanak ki, hogy a csapadékvíz akadálytalanul juthasson el az árkokig. A beruházás összköltsége mintegy 15 millió forint, melynek felét az önkormányzatnak önerőként kell biztosítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!