Hírek

2009.06.17. 02:28

Dáblin-kiállítés a tizenöt éves Bloomsdayen

Szombathely - Tizenöt éve van Bloomsday Szombathelyen, és minden június 16-án egy kicsit esik, mint tegnap is. A kultuszépítők úgy tartják, ilyenkor Joyce eső képében van velünk.

Merklin Tímea

A helytörténet szerint valóban élt a városban egy Blum nevű család a Fő tér 40. számú házban, amelyet emléktábla is jelez, és amire minden évben kitűzik az ír és a magyar zászlót. Martin Green ír nagykövet újra és újra eljön, hogy népe nevében köszöntsön minket, akik ugyanolyan lelkesen ünnepelünk, mint ők, s a Bloomsday programjaival tovább éltetjük a Joyce-kultuszt is. Idén nem ő, hanem Dermot Mc Gauran misszióvezető helyettes érkezett a szombathelyi Fő térre, hogy üdvözölje a program résztvevőit. Mint mondta, nagyon fontosnak tarja, hogy Joyce műve nyomán számtalan ponton kapcsolódik Írország és Magyarország. 

Tudomása van arról, hogy nálunk a Joyce-rajongók köre nagyon aktív, komoly hozzászólásaik vannak nemzetközi vitákban, szimpóziumokon. A nagykövetség támogatta a Fő téri Blum-házban este rendezett előadást, a kamaradrámát, amelyben Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze (Asszony, Szerető, Földanya, Psziché, Feleség) és Takács Ferenc, a Magyar James Joyce Társaság elnöke (Férfi, Író, Olvasó, Kommentátor, Férj) működött közre.

Ez volt a Bloomnight, azaz a Mollysnight, amit Kaszap Sára szervező úgy kommentált: Molly monológja az Ulysses utolsó fejezete. Aki odáig elkínlódta magát, egy nem mindennapi, szenvedélyes és mélyen vallomásos szöveggel találkozhatott.

A Dáblin című szabadtéri kiállítást pedig úgy vezette be, hogy ilyen még nem volt Szombathelyen .

A Dáblin-kiállításoknak évente változó a tematikája, de mind köthető az Ulysseshez. Az elmúlt tíz év alatt több mint száz alkotóművész dolgozott ebben a projektben, amihez Kassai Ferenc és Lobler Ferenc a szombathelyi kapocs. Kilenc, mappában hazavihető kiállítást hoztak létre az elmúlt években, átlagosan negyven alkotó részvételével, akik az ország minden tájáról jöttek. Az idei Dáblin-kiállítás témája a tükör . Ezáltal ad képet a Bloomsday képzőművészeti világáról. A Fő téren kandelláberek közé feszített drótkötelek tartják a két oldalon nyomtatott molinókat, melyeket két hétig láthatnak a városlakók.

A kiállítást az egyre alábbhagyó esőben dr. Ipkovich György polgármester is üdvözölte, csak röviden, mert mint mondta, Joyce szelleme nem engedi, hogy a politikusok sokat beszéljenek . De köszönetet mondott mindazoknak, akik felkarolták és szombathelyivé tették a Joyce-kultuszt, s máig megrendezik a Bloomsdayt, ami által új színfolttal gazdagodott a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!