Hírek

2009.06.08. 22:04

EP-választás: Szili Katalin szerint agyonverték az MSZP-t

Budapest - Pártértekezlet helyett kongresszus összehívását javasolta Szili Katalin házelnök az MSZP hétfő délelőtti frakcióülésén - tudta meg az MTI több forrásból.

MTI

Az MTI információi szerint ezt azzal indokolta, hogy szerinte "kíméletlen őszinteséggel" kell szembenézni az európai parlamenti választás eredményével. Úgy fogalmazott: "agyonvertek bennünket". A távirati iroda értesülései szerint a házelnök nem tisztújítást akar, hanem azt, hogy súlyt adjanak a "szembenézésnek", amelynek együtt kell járnia a párt megújításával.


A kongresszus és a pártértekezlet között az a különbség, hogy az utóbbin csak megbeszélni tudják a történteket, az előbbin viszont döntéseket is hozhatnak.
 
Több szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt megújításának irányt mutathat az a nyolc pont, amelyet Bajnai Gordon "közeli külső megfigyelőként" a szombati választmányi ülésen megfogalmazott. A miniszterelnök szerint az MSZP-nek meg kell határoznia saját identitását, szüksége van egy jól működő szervezetre, ennek keretrendszerére, világos stratégiára, motivált tagságra, szellemi holdudvarra és határozottabb kommunikációra. A kormányfő a hitelesség visszaállítását is nagyon fontos elemnek tartotta.

Az MTI úgy tudja, hogy a hétfői frakcióülésen érdemben nem reagáltak Szili Katalin javaslatára. A képviselőcsoport ülésén - többen ezt mondták az MTI-nek - senki nem fogalmazott meg igazán kemény kritikát az eredmény miatt. Sokkal inkább az volt a téma, hogy a Jobbik várakozáson felüli eredményt ért el vasárnap.

 A frakcióülésen felszólalt Bajnai Gordon is, aki felhívta az MSZP figyelmét, hogy a jövője érdekében támogatnia kell a kormányt. Elmondta, hogy szimbolikus, a társadalom hátrányosabb helyzetű csoportjainak szóló intézkedésekre van szükség. A frakcióülésre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is elment, aki először vett rész a testület megbeszélésén, mióta távozott a kormányfői posztról. A leghátsó sorban ülő politikus nem szólt hozzá a vitához.

Az MTI információi szerint a frakcióülésen nem merült fel az előre hozott választás kérdése, sőt az egyik polgármester úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc távozásakor lett volna értelme, de most már nem nyernének vele semmit a szocialisták. Korábban több városvezető is felvetette az előre hozott választás lehetőségét, amellyel többségük szerint legalább azt el lehetett volna érni, hogy a 2010 őszi helyhatósági választáson viszonylag jól szerepeljenek a szocialisták.
 
Az MSZP megyei elnöki és az országos elnökségi ülést tart kedden, mind a két testület foglalkozik a július 4-ére tervezett pártértekezlettel. E fórumokon dőlhet el, hogy lesz-e komoly támogatottsága annak, hogy inkább kongresszust tartsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!