Hírek

2009.06.10. 02:22

Felavatják a település legújabb szobrát

Telekes - Szombaton szentelik fel a hegyháti kistelepülésen néhai Lukács Lajos plébános szobrát. Az alkotás a Falvak Kultúrájáért Alapítvány fafaragóinak ajándékaként díszíti majd a templom előtti teret.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány tavaly nyáron harmadik alkalommal szervezett alkotótábort a Vasi-Hegyhátra, ahol művészeik számos alkotása díszíti már a köztereket. Szobraik helyet kaptak Gersekaráton, Sárfimizdón, de több vasi településen is látható az alapítvány művészeinek munkája: számos emlékoszlopot adományoztak a millennium évében. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány egyik feladata ugyanis a települések arculatának javítása, ezt a feladatot végzi a szervezet égisze alatt működő Dunai Nemzetközi Alkotókör, amely hét országból ötven-négy tagot számlál - tudtuk meg Nick Ferenctől, az alapítvány kuratóriumának elnökétől. Az alapítvány alkotói 1997 óta járják az országot, s az egyhetes alkotótábor során az őket vendégül látó település igényei szerint készítik el alkotásaikat, majd ajándékozzák őket oda a községnek. Telekes egy ilyen egyhetes tábor során augusztusban négy köztéri szoborral gazdagodott. Az akkor elkészített alkotások mellett június 13-án, szombaton egy újabb szobor is helyet kap a településen.

Nick Ferenc elmondta: az egykori telekesi plébános élethű mását készítették el Budapesten, s ajándékozták oda a településnek. Az alkotók az atya fiatalkori képét varázsolták rá a később viselt öltözékére.

- A sors fura fintora, hogy a plébános még halálában is értéket teremtett - mondja Nick Ferenc, hiszen a szobor elkészülte egy kétoldalú gesztust takar. A falu ugyanis támogatta a fafaragó közösség műtermének létrejöttét, így hálából és szeretetből a Budapest szélén lévő alkotóház a Telekes Ház nevet kapta, az alkotók pedig az atya alakját ábrázoló köztéri alkotással örvendeztették meg a helybelieket. A tölgyfából készült, két méter magas szobor négy alkotó munkája: Baksics Tibor györei, Gergely István kárpátaljai, Nick Ferenc és Rosengart Béla budapesti fafaragók készítették el az atya élethű mását, amely épp kilenc hónap munkáját viseli magán. - Az alkotás olyannyira élethűre sikerült - teszi hozzá az egyik alkotó -, hogy amikor a telekesiek először megpillantották, szemmel láthatóan megrohanták őket az emlékek.

A szobor az elmúlt hét végén már hazaérkezett a hegyháti kistelepülésre, felszentelésére azonban csak szombaton kerül sor. Az alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette: nagy izgalommal készülnek a szombati napra, amikor a délután két órakor kezdődő szentmisét követően felszentelik majd a köztéri alkotást. Ám a fafaragók ezt követően sem intenek búcsút a Hegyhátnak, sőt: idén augusztusban a szomszédos Petőmihályfa látja majd vendégül a fafaragókat, akik már meg is kötötték az együttműködési megállapodást a Nők Petőmihályfáért egyesülettel.

Nick Ferenc kiemelte: egy, az egész kistérségre kiterjedő közművelődési programot is útjára indítanak, amely Reménysugár a közművelődésért nevet viseli. Ennek során föltérképezik a térség falvait, s ha olyan településre bukkannak, ahol nincs civil szervezet, művelődési ház, közösségi élet sem, akkor szeptemberben oda visznek egy komplett közművelődési programot, amely egy kicsit felrázza majd az alvó település kulturális életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!