Hírek

2009.06.10. 02:29

Fellépnek a drog, az alkohol ellen

Körmend - A legutóbbi testületi ülésen módosították a város költségvetését, beszámoltak a gyermekek helyzetéről, és beíratták az óvodákba, az iskolákba a gyerekeket.

Bajdó Bettina

Első ízben került sor a 2009. évi költségvetés módosítására, melynek indokai között szerepelt az intézmények pénzmaradvány felhasználásával kapcsolatos előirányzat módosításai, szociális segélyek kifizetéséhez beérkező központi források; valamint a képviselő-testület által hozott határozatok, melyek a gazdálkodási, illetve a céltartalék keretét csökkentették. Ennek alapján a bevételek és kiadások főösszegét 3,2 milliárd forintban, az önkormányzat általános tartalékát 110 millió forintban, céltartalékát 132 millió forintban hagyták jóvá. Az önkormányzat fejlesztési hitelét változatlanul 56 millió forintban rögzítették.

A testületi ülésen beszámoltak a 2008. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról is. Körmenden 2245 kiskorú lakik, ez a város összlakosságának a 18,75 százaléka. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 155 családban összesen 324 gyermek részesült tavaly, tankönyvtámogatás és térítésidíj-kedvezmény formájában. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást tavaly 183 család kapott, 376 esetben. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra fordított összeg 2008-ban közel ötmillió forint volt.

- Az óvodákban és az iskolákban kedvezményes étkeztetésben összesen 391 gyermek részesült - derült ki az ülésen. - A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődésének, családban történő nevelkedésének elősegítése, veszélyeztetettségének megszüntetése, a családból való kiemelés megelőzése. 

A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások körébe tartozik a gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek napközbeni ellátása és a gyermekek átmeneti gondozása. 2008-ban 18 gyermeket kellett védelembe venni, átmeneti nevelésbe pedig 11 kiskorú került. Bántalmazás 12 esetben vált ismertté családon belül, szülők által pedig kilenc eset (egy fizikai és nyolc lelki). Szabálysértési eljárást 19 gyermek esetében kezdeményeztek.

Szabadi István képviselő a testületi ülésen felhívta arra a figyelmet, hogy már az általános iskolások között is jelentősen terjed a cigaretta és az alkoholfogyasztás, előfordul, hogy már az iskola közvetlen környékén rágyújtanak. Ezt mindenképpen vissza kell szorítani. Egyed Gyula, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke szerint a demográfiai adatok alapján a csökkenő gyermekszám alacsonyabb csoport-, illetve osztályszámokat fog jelenteni a város nevelési-oktatási intézményeiben. Az ifjúságot veszélyeztető jelentős figyelmet kívánó területként pedig a drogfogyasztást említette, melynek megelőzése széles együttműködést kíván. A képviselő-testület a beszámolót egyhangúlag elfogadta.

Szóba kerültek a beíratások is, külön kiemelték a tagóvodák helyzetét. A Nádaljai Tagóvodában a működő óvodai csoport kihasználtsága a következő nevelési évben magas lesz, 28-an kezdik meg ősszel egy csoportban a foglalkozásokat. Az Egyházashollósi Tagóvoda előreláthatóan 13, a Molnaszecsődi Tagóvoda 21 fővel kezdi majd az évet. Az óvodákban a gyermekek felvétele folyamatos, arra egész évben lehetőség van abban az esetben, ha a jelentkező betöltötte harmadik életévét. A körmendi intézmények csoportlétszámait augusztusban ezért még pontosítani kell a következő évi támogatások igénylési feltételei miatt. A beíratás szerint alacsonyabb létszámú első osztályok indulnak ősszel, igaz ez a tagiskolákra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!