Hírek

2009.06.22. 17:47

MSZP-dilemma: fiatal vagy profi jelölt mentse meg a pártot a teljes bukástól? Frissítve: Szanyi-interjú a hvg.hu-n

Budapest - Az MSZP előtt két út áll: új, fiatal politikust jelöl miniszterelnöknek az áprilisi konszenzus felrúgásával, vagy a "biztonsági forgatókönyv" szerint a Lendvai-Szekeres-Kiss trojka ajánl jelöltet a kongresszusnak - áll a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez. Lendvai Ildikó pártelnök vasárnap jelentette be, hogy befejezte munkáját a háromtagú ügyvezetés.

MTI

A Nézőpont Intézet elemzésében emlékeztet rá: az MSZP több, egymással versengő erőcsoport dinamikus egyensúlyára épülő szervezet, ezért "eddig csak az a vezető volt hosszú távon is sikeres a szocialisták élén, aki egyszerre tudott e platformok többségének érdekeit szem előtt tartva lavírozni úgy, hogy közben a párt hagyományos szavazóit sem idegenítette el".

Mint írták, a párt miniszterelnök-jelöltjének két feltételnek kell megfelelnie. Az első, hogy tükrözze a párt belső erőviszonyait, vagyis képes legyen fenntartani az egységet. Az elemzés szerint e nélkül nehezen teljesíthető a második feltétel, a párt által kitűzött egyharmados választói támogatás elérése, visszaszerzése. 

"Ez a két kritérium érvényesülhet úgy is, hogy fennmarad a Gyurcsány Ferenc lemondását követően kialakított és jórészt az idősebb generáció által dominált vezetőség (...), valamint egy bizalmi szavazás után megújított, a fiatalabbakat kulcspozícióba emelő konstrukció révén is" - foglalták össze a lehetőségeket. 
 
Az elemzés szerint az MSZP előtt két út áll: felrúghatják az áprilisi konszenzust, ekkor egy megújított vezetőséggel sorakoznak fel az újonnan megválasztott miniszterelnök-jelölt mögé, vagy maradnak az eddigi keretek között "és a Lendvai-Szekeres-Kiss trojka konszenzusos személyt ajánl a kongresszus számára" - vélekedett az intézet. 

Az úgynevezett "biztonsági forgatókönyv" szerint a fiatalok és az idősek nem viszik kenyértörésre a generációs feszültséget, és az "igazi baloldali" profilhoz egy tapasztalt jelöltet támogatnak, aki alkalmas lehet a válságkezelés és megszorítás miatt kiábrándult törzsbázis legalább részleges visszahódítására. A "régiek" jelöltje így az MSZP baloldaliságát hangsúlyozva térhet vissza az 1994-es stratégiához, ami egyben a Gyurcsány-érával és a volt pártelnök-miniszterelnök politikájával való nyílt szakítást jelenítené meg - foglalta össze az intézet. Ezzel a forgatókönyvvel számolva lehet esélyes a posztra Szili Katalin és Szekeres Imre. 

A második forgatókönyv értelmében a kongresszus a fiatalítás mellett dönt és egy "új" arccal próbál kitörni a népszerűségi lejtmenetből, ez azonban kockázatosabb, mint az első forgatókönyv, de "a Gyurcsány-korszakkal szemben gyakorolt markáns kritikával hitelesítheti a +szakítást+". 

Az elemzés szerint bármely fiatal jelölt számára kockázatot jelent, hogy egy tisztújítással egybekötött teljes generációváltás után elszenvedett választási vereség minimum középtávon súlyosan gyengíti a "régiekkel" szembeni párton belüli alkupozíciókat. Eben a verzióban jelölt lehet Botka László szegedi polgármester, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, esetleg az idősebb és a fiatalabb generáció közötti kompromisszum jelöltjeként Mesterházy Attila frakcióvezető. 

Az elemzés szerint azonban abban az esetben, ha az MSZP-n belüli erőcsoportok képtelenek lesznek egyezségre jutni, az egység látszatának megőrzése érdekében egy kívülről érkező jelölt mögé sorakozhatnak fel a szocialisták. "A párton belüli tartós hatalmi vákuum azonban ahhoz is vezethet, hogy - korábbi nyilatkozatát felülbírálva - Bajnai Gordon jelentkezzen be a jelöltségért" - tették hozzá.
 
Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megalakult az MSZP országos választási bizottsága, ezzel befejeződött a háromtagú ügyvezetés munkája. Az MSZP választási tevékenységét irányító testület egészen a 2010-es választásig lesz a párt politikai centruma - közölte a pártelnök.

Emlékeztetett arra, hogy a háromtagú ügyvezetés azért jött létre, hogy a párton belüli törésvonal létrejöttét megakadályozzák. Most új törésvonalakat kell megelőzni, és új, szélesebb együttműködési formát kell találni - indokolta a pártelnök azt, miért hozták már most létre a bizottságot.

Lendvai Ildikó áprilisban többek között azzal a feltétellel vállalta a pártelnökséget, hogy létrehoznak és a következő tisztújításig működtetnek egy háromfős ügyvezetését, amelynek tagja Lendvai Ildikó mellett Kiss Péter és Szekeres Imre lett.

Az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a szocialistáknak új, fiatal miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki alkalmas arra, hogy megállítsa a politika iránti általános bizalomvesztést.

Szanyi Tibor baloldali fordulatot és teljes vezetőcserét szorgalmaz

Baloldali fordulatra és teljes vezetőcserére van szükség az MSZP-ben - nyilatkozta a hvg.hu-nak Szanyi Tibor szocialista képviselő, aki a július 4-ei pártkongresszuson indítványozni fogja, hogy az, aki az őszödi beszéd és Gyurcsány Ferenc lemondása között a pártelnökség tagja volt, ne próbálkozzon újraindulással párttisztségért.

Szanyi Tibor szerint az MSZP-nek ki kell lépnie Gyurcsány Ferenc árnyékából, de még a "cipőjéből is". "Gyurcsány +liberálanarchista+ örökségével bizony le kell számolnunk. Visszatérése nem valószínű, de nem is kívánatos. Remélem, ezt ma még lelkes támogatói is előbb-utóbb megértik" - fogalmazott Szanyi Tibor a HVG online-ra hétfőn felkerült interjújában.
    
A szocialista képviselő szerint nem lesz egyszerű újra megtalálni a baloldali gyökereket, mert a baloldali értékek – mindenekelőtt a szolidaritás és a társadalmi igazságosság – képviseletére több más politikai erő is bejelentkezett, főként a jobboldalról.
    
Az "EP-választásokon a napnál világosabban kiderült, hogy az SZDSZ-t leszámítva az összes többi párt a baloldali tortából kínálgatott a választóknak, nekünk, az MSZP-nek viszont alig maradt mondanivalónk. Az elmúlt években követett politikánk, az +emberarcú neoliberalizmus+ ugyanis lényegében ellentmondásban volt eredeti jelszavainkkal, hagyományos értékeinkkel" - fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett arra is: az MSZP-n belül voltak jó néhányan, akik felhívták a figyelmet, hogy az utóbbi pár évben "rossz irányba megy a szekér".
    
"Bennünket igazolt az idő, nem pedig azokat, akik eddig az MSZP-t vezették. Nekik ezért háttérbe kell vonulniuk, életkortól függetlenül. Új, baloldali irányvonalra van szükség" - jelentette ki a szocialista politikus.
   
Szanyi Tibor a szocialista-szabaddemokrata közös kormányzásról szólva kifejtette: két olyan ideológiát igyekeztek összeegyeztetni, a baloldaliságot és a liberalizmust, amelyek egyébként "sui generis" nem férnek össze.
    
A szocialisták és a liberálisok kormányzati együttműködéséből sok esetben használhatatlan, öszvér jellegű produktumok jöttek létre. Ez súlyos veszélybe sodorta az MSZP identitását, tehát ezen a területen elkerülhetetlenül dönteni kell - tette hozzá.
    
Az offshore cégek kapcsán Szanyi Tibor emlékeztetett arra, hogy amikor Gyurcsány Ferenc berobbant a politikába, nyilvánosan is figyelmeztette: baloldali párt számára súlyos kockázatot jelent, ha üzletember vezeti.
    
"Beszéljünk világosan. A politikában is szerepet játszó magyar gazdasági elit tagjainak legfőbb közös vonása, hogy irdatlan vagyonukat jórészt az adófizetés elkerülésének köszönhetik" - jegyezte meg a szocialista politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!