Hírek

2009.06.12. 02:29

Szívprogram: a cél a betegség megelőzése

Sárvár - Vérnyomás-, vércukor-, testtömegindex-mérés, előadások várták azokat, akik elmentek a sárvári szívprogram tegnapi rendezvényére. Benépesült a várudvar.

Varga Nóra

A város önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt Sárvári Területi Szervezete és az Országos Mentőszolgálat Sárvári Állomása a megyei közgyűlés pályázati támogatásával szervezte meg a sárvári szív-programot. A több állomásból álló programsorozat tegnapi rendezvénye is sikeres volt. A szervezők délelőtt a középiskolásokat várták a Nádasdy-vár udvarára, ahol Szabó Zoltán mentőtiszt tartott előadást nekik. Elsőként a szívinfarktus tüneteit sorolta fel, majd elmondta, hogy mikor kell mentőt hívni a beteghez. A mentőtiszt a szívbetegek elsősegélynyújtásáról is szólt, ezt követően az újraélesztés új protokolljával ismertette meg a hallgatóságot. Hogy az elő-adás még szemléletesebb legyen, fiatalok a gyakorlatban mutatták be a hallottakat. Végül a középiskolás diákok működés közben tekinthették meg a félautomata defibrillátort, amelynek a használata a nem hozzáértők számára is könnyen elsajátítható.

Délután a felnőttek vérnyomás-, vércukor- és testtömegindex-mérésen vehettek részt. Dr. Kálmán Éva belgyógyász szakorvos két órán keresztül tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

Szabó Zoltán elmondta, hogy hazánkban rendkívül magas a szív- és érrendszeri betegségben elhunytak száma. A rendezvény célja elsősorban a megelőzés. Étrenddel, mozgással, életmóddal kapcsolatos tanácsokkal látják el a program látogatóit.

A sárvári szívprogram következő rendezvénye augusztus tizenötödikén lesz. Elsőként dr. Papp Lajos szívsebész tart előadást. A programra Láng Letíciát, az egykori kőszegi borkirálynőt is meghívták, aki a vörösbor jótékony hatásairól mesél a hallgatóságnak.Magyarországon sokan halnak meg szívbetegségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!