Hírek

2009.07.17. 11:07

1989. július: hitel, Rába-gyár, M 5-ös, új Tisza-híd, menekülő NDK-állampolgárok - 20 éve történt

1989. júlusának vége fele közepesen megbízható adós lett Magyarország, a hitelekről azóta sem szoktunk le. Péten figyelmeztető sztrájkot tartottak, a Magyar Demokrata Fórum pedig egyre erősödött. A barguzini Petőfiről jegyzőkönyv készült, és az is hírnek számított, hogy újabb térségek kapcsolódtak be a nemzetközi távhívásba.

MTI

1989. július 20. - Az amerikai Moody,s Investors Service a Magyar Nemzeti Bank által felvett, államilag garantált 2,1 milliárd dolláros hitelt a Baa2 osztályba sorolta, azaz az ország a közepesen megbízható adós országok kategóriájába került.
    
1989. július 20. - A győri Rába Magyar Vagon és Gépgyárban tartott gazdasági konferencián Horváth Ede vezérigazgató erőteljesen bírálta a pénzügyi politikát és gazdasági irányítást.
    
1989. július 20. - A Magyar Demokrata Fórum, valamint a Szabad Demokraták Szövetsége városi szervezete által kezdeményezett forgalomlassító demonstrációt tartottak Kecskeméten, követelve az M 5-ös autópálya várost elkerülő szakaszának haladéktalan megépítését.
    
1989. július 20. - Antall József, a Magyar Demokrata Fórum egyik vezetője Brüsszelben tárgyalt Egon Klepsch-sel, az Európai Parlamentben működő európai néppárti frakció vezetőjével. Ez volt az első kapcsolatfelvétel az MDF és az európai parlamenti csoport között.
    
1989. július 21. - Új Tisza-híd építése kezdődött meg Szolnokon, a város déli részén. A híd a 4-es számú főút Szolnokot elkerülő szakaszának legfontosabb műtárgya, megépítése az alföldi megyeszékhely állandósult közlekedési gondjai miatt vált szükségessé.
    
1989. július 21. - Békés és Bács-Kiskun megyében újabb térségeket kapcsoltak be a nemzetközi távhívásba.

1989. július 21. - Derzsi András közlekedési, hírközlési és építésügyi miniszter tájékoztatta az MTI-t: új rádió és televízió műsorszórás céljára szolgáló frekvencia-engedélyeket a tájékoztatási törvény, valamint a postáról és a távközlésről szóló törvény év végén várható hatályba lépéséig nem adnak ki.
    
1989. július 22. - Időközi országgyűlési képviselői választásokat tartottak Szegeden, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Gödöllőn. Szegeden, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten pótválasztásokat kellett kiírni, Gödöllőn Roszik Gábor evangélikus lelkész, a Gödöllői Ellenzéki Kör jelöltje nyert a szavazatok 69,2 százalékával.
    
1989. július 23. - Phenjanben bejelentették: a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 1989. augusztus 1-jétől bevezeti a vízumkötelezettséget a magyar beutazókkal szemben. (Magyarország július 10-én mondta fel - augusztus 10-i hatállyal - azt az 1956-ban kötött egyezményt, amely a diplomata-, a szolgálati útlevéllel és a hivatalos célú magánútlevéllel utazók esetére eltörölte a vízumkényszert.
    
1989. július 24. - A Megamorv Petőfi Bizottság expedíciója a szovjetunióbeli Barguzinból értesítette az MTI-t, hogy befejeződtek Petőfi Sándor feltételezett sírjának feltárási és azonosítási munkálatai. A Nemzetközi Antropológus Bizottság elkészítette a vizsgálatról és az azonosításról a hitelesített jegyzőkönyvet, illetve a vizsgálati jelentést, amelyet eljuttattak Magyarország moszkvai nagykövetségére.
    
1989. július 24. - A Unicbank Rt., valamint 5 külföldi bank képviselői 10 millió dolláros hitelszerződést írtak alá Budapesten. A hitelből elsősorban szövetkezetek, magánvállalkozások részesedhetnek exportjuk devizában történő finanszírozására, illetve fejlesztéseik támogatására.
    
1989. július 24. - Az Európai Közösségek Bizottsága Brüsszelben bejelentette, hogy augusztus 1-re nemzetközi értekezletet hívott össze Brüsszelbe, amelyen megvitatják, milyen segítséget kapjon Lengyelország és Magyarország a Nyugattól. A tanácskozásra a közöspiaci tagállamok, az EFTA-országok, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Ausztrália és Új-Zéland képviselőit hívták meg, összesen 23 fejlett országot.
    
1989. július 24. - Éjszaka betörtek a budapesti Izraelita Hitközség Dohány utcai főtemplomába, ahonnan mintegy 6-7 millió forint értékű kegytárgyakat tulajdonítottak el. Másnap az Állami Biztosító a hazai biztosítás történetében példátlan módon 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.
    
1989. július 25. - A Magyar Demokrata Fórum megnyitotta első állandó vidéki irodáját Pécsett.
    
1989. július 25. - A Belügyminisztérium sajtóosztályának jelentése szerint 1989 első félévében 550 NDK-állampolgár kísérelte meg tiltott módon átlépni a Magyar Népköztársaság államhatárát.

1989. július 25. - A Magyar Televízió kibővített vezetői értekezlete megtárgyalta és megvalósításra alkalmasnak ítélte a két televíziós program szétválasztására készült koncepciót. A TV1, illetve a TV2 teljes egyenrangúsítását 1990. márciusától tervezi bevezetni az MTV.
    
1989. július 25. - Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete Egészségügyben Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége néven alakult újjá.
    
1989. július 25-26. - Kelet-nyugat konferencia néven nemzetközi orvosetikai tanácskozást tartottak Pécsett. Ez volt az első tudományos-szakmai kapcsolatfelvétel a világ keleti és nyugati felén élő orvosetikusok között.
    
1989. július 25-31. - A Magyar Demokrata Fórum első országos táborát rendezték meg a Szabolcs-Szatmár megyei Nagykálló harangodi szabadidő központjában.
    
1989. július 26. - Jobb munkakörülményeket követelve egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Péti Nitrogénmüvek összetettműtrágya-üzemének dolgozói.
    
1989. július 26-29. - Budapesten tartották az Európai Baptista Szövetség 10. kongresszusát, amelyen 46 országból mintegy ötezer baptista vett részt. Ez volt az első alkalom, hogy egy szocialista országban rendezték meg a kongresszust. A rendezvényre Magyarországra látogatott a világszerte ismert amerikai evangélista, Billy Graham, aki a zárónapon a Népstadionban tartott igehirdetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!